Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας παρουσιάζει άλλο ένα evidence-based όφελος της φυτοφαγίας, που ταιριάζει και στην εποχή.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να είναι η πιο μεταδοτική μέχρι στιγμής και τα κρούσματα να έχουν εκτιναχτεί παγκοσμίως, νέα δημοσίευση στο European Journal of Clinical Nutrition συστήνει την υιοθέτηση της plant-based διατροφής, η οποία σύμφωνα με έρευνες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης από Covid-19 και θνητότητας.

Οι γιατροί αναφέρονται σε πολλαπλές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της plant-based διατροφής στην Covid-19. Μια μελέτη έδειξε ότι μια υγιεινή plant-based διατροφή συνδέεται με 9% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης με Covid-19 και 41% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι οι υγειονομικοί που ακολουθούσαν φυτοφαγική διατροφή και που είχαν σημαντική έκθεση σε ασθενείς με Covid-19, παρουσίαζαν 73% χαμηλότερο κίνδυνο για μέτρια προς σοβαρή νόσο.

Η Okinawa στην Ιαπωνία, μια από τις «Μπλε Ζώνες», όπου καταγράφεται μακροζωία και υγεία, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα όπου οι επικεφαλής παρέχουν για να δείξουν τα οφέλη μιας plant-based διατροφής έναντι του Covid-19. Η διατροφή εκεί είναι κατά βάση φυτοφαγική και πλούσια σε γλυκοπατάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και προϊόντα σόγιας, ενώ καταγράφεται πολύ μικρότερος δείκτης θνητότητας σε σχέση με το Τόκιο, το οποίο είναι παρόμοιο σε μέγεθος, αλλά με μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού.

Οι Drs. Kahleova και Barnard δημοσίευσαν επίσης τα αποτελέσματα μιας κλινικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Physicians Committee, που έδειξαν ότι η φυτοφαγία βοήθησε τους εργαζόμενους σε νοσοκομείο της Washington D.C. να βελτιώσουν την υγεία τους και την ποιότητα ζωής τους κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια φάση ελέγχου 12 εβδομάδων όπου ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή κι έπειτα ακολούθησε η φάση παρέμβασης 12 εβδομάδων, όπου οι συμμετέχοντες ακολούθησαν φυτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μαζί με εβδομαδιαία μαθήματα οδηγιών και μαγειρικής. Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος στην αρχή και στο τέλος της κάθε φάσης της μελέτης, ενώ έγινε έρευνα και στην ποιότητα της ζωής τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι κατά τη φυτοφαγική φάση της μελέτης καταγράφηκαν μεγαλύτερες μειώσεις στο βάρος του σώματος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος. Παρά το στρες της εργασίας και το έξτρα στρες της πανδημίας, η γενικότερη ποιότητα ζωής και η ικανοποίηση από τη διατροφή αυξήθηκε κατά τη φυτοφαγική φάση.

Όπως έχει αναφέρει και ο Dr. Barnard, τα εμβόλια θα πρέπει να συνδυάζονται με μια φυτοφαγική διατροφή για την καταπολέμηση του Covid-19.