Το κατώφλι των Ανακριτών θα περάσουν σήμερα το μεσημέρι οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπόλογοι για βαριά αδικήματα.
Απολογίες έως την Κυριακή

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Σήμερα πρόκειται να απολογηθούν οι τρεις πρώτες ομάδες κατηγορουμένων που θα οδηγηθούν ενώπιον των τριών Ανακριτών που ορίστηκαν για την υπόθεση. Ενώπιον των δικαστικών λειτουργών αναμένεται να βρεθούν περίπου 30 από τους κατηγορούμενους ανά ομάδες των 10 έως 12 ατόμων σε καθένα Ανακριτή

Οι 105 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς κά.

Να σημειωθεί ότι στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη το οποίο σε αυτή τη φάση δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους, καθώς ο δράστης του εγκλήματος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα αδικήματα της:

εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)
έκρηξης (κακούργημα)
κατοχής εκρηκτικών υλών (κακούργημα)
καθώς και τα πλημμελήματα:
διατάραξη κοινής ειρήνης
επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή
φθορά ξένης ιδιοκτησίας
βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου)
παράνομη οπλοφορία
οπλοχρησία
κατοχή φωτοβολίδων

Ιατροδικαστής: Από ακατάσχετη αιμορραγία πέθανε ο 29χρονος

Ένα και μοναδικό τραύμα από μαχαίρι ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία επιβεβαιώνει την αρχική διαπίστωση των γιατρών του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε ο άτυχος άνδρας.

Όπως διαπιστώθηκε από τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα, που έκανε τη νεκροτομή, ο 29χρονος έφερε και κάποια άλλα χτυπήματα στα χέρια, που δέχτηκε προφανώς στην προσπάθεια του να αμυνθεί, όχι όμως ιδιαίτερης σημασίας.

Το τραύμα από μαχαίρι στον πήχη, ωστόσο, ήταν βαθύ και έκοψε αρτηρία και αγγεία, με αποτέλεσμα ο 29χρονος να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Μιχάλης περπάτησε μερικές δεκάδες μέτρα, αλλά οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν, και όταν βρέθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο ήταν πλέον αργά.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα εστιάζεται σε μια μικρή ομάδα χούλιγκαν που έλαβαν μέρος στα αιματηρά επεισόδια.
Οι 5 βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία

Ένα ακόμη βίντεο από την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς και τη φονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια είδε το φως της δημοσιότητας. Στο βίντεο που δημοσιεύει η ΕΡΤ φαίνονται οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με στειλιάρια, μαχαίρια και καδρόνια να κινούνται ανενόχλητοι στους δρόμους με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους παρακολουθούν από απόσταση.

Ειδικότερα στο οπτικό υλικό, οπαδοί της ΑΕΚ φαίνεται να τρέχουν να ξεφύγουν, ενώ έπεφταν φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Οι Κροάτες χούλιγκανς φαίνεται να τους κυνηγούν με μανία. Οκτώ λεπτά νωρίτερα, έφταναν στο γήπεδο σπάζοντας ότι βρουν και ξυλοκοπώντας κόσμο.

Έρευνες για τον δολοφόνο του Μιχάλη – Οι 5 βασικοί ύποπτοι

Η αστυνομία ερευνά την ίδια ώρα το ποιος ήταν ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στον 29χρονο Μιχάλη, που του στοίχισε τη ζωή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ύποπτοι μέχρι στιγμής θεωρούνται 5 άντρες, ένας κροατικής καταγωγής ένας Αλβανικής και τρεις Έλληνες.

Οι δυο αλλοδαποί κατά τη σύλληψή τους, είχαν πάνω τους αναδιπλούμενους σουγιάδες με αίμα και αμέσως διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ως ύποπτοι για τη δολοφονία. Παράλληλα, οι δύο από τους Έλληνες είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος, είναι 27 ετών και γνώριμος της αστυνομίας, καθώς έχει συλληφθεί 4 φορές:

15/3/2018: συνελήφθη μαζί με άλλα 10-15 άτομα για επίθεση με λοστούς σε κατάστημα στα Πετράλωνα
20/2/2019: λήστεψε με μαχαίρι διερχόμενο στο Ίλιον
7/4/2019: συνελήφθη με μαχαίρι στην Πετρούπολη
6/11/2021: σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του για εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ληστεία. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Τον Μάρτιο του 2022, το όνομά του εμφανίζεται και πάλι σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, με αρχηγό γυναίκα, η οποία οργάνωνε επιδρομές, κλοπές και επιθέσεις σε συνδέσμους. Όμως αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη, η οποία αναβλήθηκε πριν λίγους μήνες.

Ο δεύτερος βασικός ύποπτος είναι επίσης Έλληνας, 27 ετών και είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2022 για συμμετοχή σε επεισόδια αθλητικής βίας.

Ο τρίτος Έλληνας βασικός ύποπτος, αναζητείται. Έχει ωστόσο ταυτοποιηθεί από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες δήλωνε την παρουσία του αλλά και τη συμμετοχή του στη συμπλοκή.
Μαρτυρίες – «φωτιά» για την αιματηρή επίθεση

Αποκαλυπτικά είναι την ίδια ώρα και τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας από τις καταθέσεις – «φωτιά» όσων έζησαν την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αστυνομικοί, οπαδοί της ΑΕΚ, τραυματίες και άλλοι έχουν δώσει τις δικές τους μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας.
«Εντολή να μην παρέμβουν μέχρι να έρθουν ενισχύσεις»

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και τον Γιάννη Ζιάκα, η κατάθεση ειδικού φρουρού που υπηρετεί στην ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα δευτερόλεπτα λίγο πριν το αιματηρό συμβάν. Μάλιστα από την συγκεκριμένη κατάθεση έχουμε μια εικόνα για τις κινήσεις των αστυνομικών που βρίσκονταν δίπλα στο γήπεδο αλλά και τις εντολές που δόθηκαν κατά το επεισόδιο, οι οποίες ήταν να μην υπάρξει παρέμβαση μέχρι να έρθουν ενισχύσεις.

Ο ειδικός φρουρός αναφέρει λοιπόν: «Μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μια απόσταση 50 μέτρων. Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης ενώ εμείς κατόπιν εντολής του τμήματος ασφαλείας, παραμείναμε στο σημείο, δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ώρα 23:15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ 30 για ενίσχυση. Κατόπιν με εντολή του Κέντρου ασφαλείας κινηθήκαμε παράλληλα των ατόμων τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε παράλληλες κατευθύνσεις».