Νέες συστάσεις για το εμβόλιο AstraZeneca κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σχετικά με τις θρομβώσεις.

Να μην χορηγείται η δεύτερη δόση AstraZeneca σε κανέναν που εμφάνισε θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μάλιστα, τονίζει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για σημάδια εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Οι συστάσεις έρχονται στο πλαίσιο της εξέτασης των σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που συνδέονται πιθανόν με τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση AstraZeneca και επίσης με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι σε προσωρινό πόρισμα για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού με τα περιστατικά θρομβώσεων στην περίπτωση του 35χρονου και της 44χρονης που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, κατέληξε η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Όπως είχε μεταδώσει το OΡΕΝ, συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος. Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετικοί σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας.

Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.

Το πρωί ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και προανήγγειλε ότι θα εμβολιαστούν και οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών.

Ξεκαθάρισε πως οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους αυτής της ηλικίας είπε πως με βάση τον σχεδιασμό, θα γίνει εντός του Ιουνίου και πως γενικά τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών