Οργή έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο, η αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, του παιδόφιλου προπονητή, ο οποίος βρίσκεται, πλέον, εκτός φυλακών, αν και είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων.

“Το μαύρο σύννεφο που έπεσε στην κοινωνία της Κρήτης το 2011 συνεχίζει να υφίσταται. Είναι αδιανόητη η οργή και η θλίψη της κοινωνίας. Η δικογραφία αφορούσε δύο χρόνια από τη δράση του, όμως καθ’ ομολογίαν του αναφέρεται σε περισσότερα χρόνια δράσης και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Το δεύτερο που πρέπει αν συνειδητοποιήσει κανείς στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπήρξε αμετανόητος” δήλωσε στο MEGA o δικηγόρος της οικογένειας, Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης.
Αυτό που επισήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος είναι ότι ο καταδικασμένος Σειραγάκης δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μεταμέλειας.

“Η δικαιοσύνη στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό στην εκδίκαση της υπόθεσης του καταδικασμένου έκανε στο ακέραιο το καθήκον της και επέβαλε 401 κάθειρξης. Εμείς αγωνιζόμαστε ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στις φυλακές, γιατί είναι αμετανόητος. Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι όπου έχει συναισθανθεί την εγκληματικότητά του, τη διάθεσή του να δολοφονήσει παιδικές ψυχές και δεν έχει δείξει μεταμέλεια” είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλεσμένος στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” και ερωτηθείς για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα προπονητή, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και ως πολιτικός κα ως πατέρας, εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. “Μένω στο ότι η Δικαιοσύνη έχει παρέμβει δια του κ. Ντογιάκου. Ας δούμε το αποτέλεσμα”, συνέστησε.
“Αποτελεί δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας”

Ο δικηγόρος, Ευάγγελος Μουνδριανάκης, δικηγόρος που είχε υπερασπιστεί κάποια από τα θύματα του 47χρονου, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”, τονίζοντας ότι αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει σωφρονιστεί και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη, εξακολουθεί να αποτελεί μια “δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας”.

“Ήταν προπονητής ομάδας και εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του και τις κοινωνικές σχέσεις που είχε προκειμένου να κάνει αυτά που έκανε. Η Δικαιοσύνη λοιπόν επιτέλεσε το έργο της, επέβαλε 401 χρόνια κάθειρξη και κατά συγχώνευση 220 χρόνια. Στη συνέχεια έχουμε τη λεγόμενη σωφρονιστική πολιτική. Εκεί αρχίζει το θέμα να χαλάει.

Μέγιστο όριο έκτισης ποινής για αυτές τις πράξεις, εφόσον δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη ήταν, πριν την τροποποίηση το 2019, 25 χρόνια. Το 2019 έγινε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και το μέγιστο όριο έκτισης της ποινής κατέβηκε στα 20 χρόνια, συνυπολογιζομένων του ορίου των τριών πέμπτων έκτισης πραγματικής έκτισης ποινής γίνεται μία αριθμητική πράξη και σου λέει ότι “εντάξει έχει μέσα 12 χρόνια ας βγει”.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως, υπό την έννοια ότι εδώ μιλάμε για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, μιλάμε για δολοφονία παιδικών ψυχών, που σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει υποστεί αυτό που πρέπει να υποστεί, δηλαδή να ζητήσει συγνώμη.

Συνεπώς ο σωφρονισμός, που είναι η κύρια επιδίωξη του σωφρονιστικού συστήματος στην περίπτωσή του δεν έχει επιτευχθεί, δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τα θύματά του και συνεπώς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί μια δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας” τόνισε ο κ. Μουνδριανάκης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σειραγάκης είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω,στο σπίτι του, τον Δεκέμβριο του 2011, για ασελγείς πράξεις εις βάρος τριών ανηλίκων. Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου στην συνέχεια και στο πλαίσιο της αστυνομικής ανάκρισης ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης για τις εγκληματικές πράξεις του σε 36 συνολικά παιδιά.

Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Πειραιά σε ποινή κάθειρξης 401 ετών, το 2016 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά του επέβαλε την ίδια ποινή, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Πριν 3 χρόνια, τον Απρίλιο του 2020, αποφυλακίστηκε υπό όρους από τις φυλακές Γρεβενών όπου εκρατείτο προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ο οποίος είχε σταθεί αρωγός των θυμάτων του παιδεραστή τόσο στην πρώτη δίκη όσο και στην δεύτερη. Με παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξετάστηκε εκ νέου το βούλευμα της αποφυλάκισης του Σειραγάκη και εν τέλει προέκυψε πως είχε παραβιάσει τους όρους της απόλυσης του, συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης απ’ όπου αποφυλακίστηκε πρόσφατα.
Παρέμβαση Ντογιάκου για την υπόθεση

Το βούλευμα με το οποίο άνοιξε η πόρτα των φυλακών Τριπόλεως για τον Νίκο Σειραγάκη, καταδικασμένο σε πολυετή κάθειρξη για ασέλγεια σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών στην Κρήτη, ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Ντογιάκος ζητά να μελετήσει το επίμαχο βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε με όρους ο Σειραγάκης προκειμένου να εξετάσει αν ορθώς αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος ή αν πάσχει η κρίση των δικαστικών λειτουργών που έκριναν πως πληροί τις προϋποθέσεις για την “υφ’ όρων απόλυση”.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα μελετήσει αν υπάρχει ή όχι εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόφαση των δικαστών για τον συγκεκριμένο πρώην κρατούμενο, ο οποίος σε προηγούμενη αποφυλάκιση του είχε παραβιάσει τους όρους με αποτέλεσμα να ο οδηγηθεί σε μερικές ημέρες στην φυλακή. Σε περίπτωση που εντοπιστεί “πάσχων” σημείο στο βούλευμα ο Εισαγγελέας θα ζητήσει αναίρεση.

Ο Σειρανάκης έχει καταδικαστεί σε ποινή κατά συγχώνευση 401 ετών για τις 36 υποθέσεις που κρίθηκε ένοχος με εκτιτέα πλέον τα 20 έτη. Έχει εκτίσει μικτά (πραγματική έκτιση και μεροκάματα που ξεπερνούν τα 1000) 12,5 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι τυπικά έχει συμπληρώσει τα 3/5 έκτισης της ποινής

Ο καταδικασθείς κάνοντας χρήση των πλέον ευνοϊκών διατάξεων, ο Σειρανάκης ζήτησε την αποφυλάκιση του πριν περίπου ένα χρόνο, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο, στο οποίο προσέφυγε, έκρινε με μειοψηφούντα ένα εκ των τριών μελών, ότι μπορεί να αποφυλακιστεί καθώς πλην της έκτισης έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζονται στο νόμο, όπως καλή συμπεριφορά εντός των φυλακών κ.α.
Οι υποθέσεις ασέλγειας

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου παραπέμπει τον 48χρονο για 53 περιπτώσεις ανηλίκων και ειδικότερα με τις κατηγορίες:

Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια 25 ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ" εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ" εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
Για αποπλάνηση δύο παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ εξακολούθηση.
Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση 13 παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ" εξακολούθηση, κατ" ορθή μεταβολή της κατηγορίας.
Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ" εξακολούθηση.
Για ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ" εξακολούθηση.
Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας δια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.
Όλα τα έξοδα για τον συνήγορο πολιτικής αγωγής της δίκης, έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 16 μάρτυρες κατηγορίας και τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης.

www.news247.gr