Με τέτοια διάθεση είναι οι Έλληνες τις τελευταίες μέρες μετά την αύξηση της τιμής στα καύσιμα.

Οι νέες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν φέρει αναστάτωση σε όλους τους κλάδους και είναι αναμενόμενο τις επόμενες μέρες να δούμε αυξήσεις σε όλα τα είδη.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σύμφωνα με την πρόεδρο της (Ένωση Βενζινοπωλών Νομού Μαγνησίας), Βάσω Κοντοχρήστου είναι μια πολύ σημαντική αιτία για τις ανατιμήσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Έννη Λεβεντη και τον Κώστα Ανέστη στην εκπομπή enntiime is a good time, η πρόεδρος τόνισε το γεγονός πως η εγχώρια αγορά καυσίμων δεν σηκώνει άλλους φόρους αφού η υπερφορολόγηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Να τονιστεί ότι σήμερα το 72% ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι και μόνο το υπόλοιπο 28% είναι καύσιμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα σε ένα χρόνο η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης καταγράφει αύξηση 36%. Μπορεί η αύξηση αυτή να γονατίζει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ωστόσο αφήνει στο απυρόβλητο το Δημόσιο, το οποίο βλέπει τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα και ειδικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ να εκτοξεύονται.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση, ήτοι θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Ωστόσο, η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Κατά πληροφορίες για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Στο τέλος τα ποσά που θα δοθούν θα είναι ισχνά σε σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

επιμέλεια syn mag team