Ξεχάστε το πιο διάσημο ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας, τον Βεζούβιο, που κατέστρεψε την Πομπηία. Η πιο επικίνδυνη ηφαιστειακή απειλή στην Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι μια που πιθανώς δεν έχετε ακούσει ποτέ: Campi Flegrei.

Αυτή η πεδιάδα, που εκτείνεται 200 χιλιόμετρα κάτω από τον κόλπο της Νάπολης και τα νησιά Κάπρι και Ίσκια μέχρι τα περίχωρα της πόλης της Νάπολης, είναι μια γιγαντιαία καλντέρα, ή κοιλότητα, που άφησε ένα υπερηφαίστειο πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια.
Σήμερα είναι η περιοχή πολλαπλών ηφαιστείων που είναι ενεργά εδώ και 39.000 χρόνια, πολλά από τα οποία βρίσκονται κάτω από το νερό. Είναι επίσης κατοικημένη με βίλες, μικρά χωριά και εμπορικά κέντρα και φιλοξενεί 800.000 ανθρώπους και νοσοκομείο υπό κατασκευή. Περισσότεροι από 500.000 από τους ντόπιους ζουν σε αυτό που η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας έχει χαρακτηρίσει ως “κόκκινη ζώνη”, μια περιοχή που περιλαμβάνει 18 πόλεις και κινδυνεύει περισσότερο σε περίπτωση έκρηξης. Επιπλέον 3 εκατομμύρια κάτοικοι της Νάπολης ζουν ακριβώς έξω από το ανατολικό άκρο της καλντέρας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Campi Flegrei έγινε το 1538 και δημιούργησε ένα νέο βουνό στον κόλπο. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εντείνεται από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας, και οι ειδικοί φοβούνται ότι το ηφαίστειο μπορεί να αφυπνίζεται ξανά μετά από γενιές ηρεμίας.

Η πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία απέχει λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από τον Βεζούβιο, είναι επιρρεπής σε ένα σεισμικό φαινόμενο γνωστό ως βραδυσεισμός, που ορίζεται από κύκλους ανύψωσης και σταδιακής καθίζησης του εδάφους. Η τελευταία φορά που η περιοχή είδε τέτοια δραστηριότητα ήταν το 1984, όταν το έδαφος ανυψώθηκε 3,5 μέτρα πριν αρχίσει μια αργή κάθοδος που συνοδεύτηκε από σεισμική δραστηριότητα παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στην περιοχή τώρα.

Επί του παρόντος, σε κατάσταση θετικού βραδυσεισμού, όταν το έδαφος κινείται προς τα πάνω, ολόκληρη η ηφαιστειακή ζώνη βιώνει επίσης ένα κύμα σεισμών που έχει ταρακουνήσει τους κατοίκους και τους έχει στείλει να αναζητούν ασφάλεια στους δρόμους

Τον Σεπτέμβριο, ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών έπληξε την περιοχή, και αυτόν τον σεισμό των 4,2 βαθμών ακολούθησε ένας παρόμοιας ισχύος λίγες ημέρες αργότερα.

Μέχρι στιγμής το 2023 το Campi Flegrei έχει καταγράψει περισσότερους από 3.450 σεισμούς, εκ των οποίων οι 1.118 σημειώθηκαν μόνο τον Αύγουστο. Αυτό είναι υπερτριπλάσιο του συνολικού αριθμού του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του INGV. Περισσότεροι από 500 σεισμοί σημειώθηκαν τον Οκτώβριο, ο ισχυρότερος εκ των οποίων έφτασε τα 4,0 Ρίχτερ, ακολουθούμενος από δώδεκα μετασεισμούς.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι σεισμοί ήταν σχεδόν όλοι κάτω των 3,0 βαθμών, σύμφωνα με το INGV.

Πηγή: CNN