Είναι γεγονός οτι ένας στους δύο Έλληνες έχουν παρακολουθήσει έστω ένα πρόγραμμα κατάρτισης-επιμόρφωσης ανέργων, προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ των υποψήφιων εργαζόμενων στην αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο η άποψη του Προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος, κ. Γιώργου Μπαζιάνα, εγείρει ερωτηματικά.

“Ένας ( όχι ο μοναδικός) από τους λόγους που υπάρχει ανεργία στην χώρα μας είναι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων των άνεργων με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Αντί να καταρτίζεις, εφόσον πρέπει, στοχευμενα εργαζόμενους στις δεξιότητες που απαιτούν οι αιτούμενες θέσεις εργασίας που εχεις, εσύ κάνεις το ανάποδο. Υλοποιείς πρόγραμμα απασχολησης σε συνεργασία με ΚΕΚ και ΚΕΔΙΒΙΜ με το οποίο υποχρεώνεις την επιχείρηση να προσλάβει καταρτισμένο τον μάγειρα τον ντελιβερα τον εργάτη κλπ. κλπ αποκλειστικά και υποχρεωτικά στις δεξιότητες που εσύ έχεις προεπιλέξει, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, και μετά δίνεις το δικαίωμα στην επιχείρηση να προσλάβει αυτόν τον άνεργο για έξι μήνες με επιδοτηση”.

Ο κ. Γιώργος Μπαζιάνας καλεσμένος στην εκπομπή Ennitime is a good time σχολίασε τον τρόπο κατάρτισης και πόσο αυτή η διαδικασία φαίνεται να αποτελεί πολυέξοδο και ανασταλτικό παράγοντα ανεύρεσης εργασίας γιατί οι καταριζόμενοι πιθανότατα να μην χρειαστεί να εφαρμόσουν στην εργασία τους τα εργαλεία που θα αποκτήσουν από αυτή τη διαδικασία γιατί η κατάριση δε συνάδει με τον επαγγελματικό τομέα που θέλουν νν ακολουθήσουν .

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Ο κ. Μπαζιάνας τόνισε ιδιαίτερα και το γεγονός της εξαίρεσης της Θεσσαλίας από το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού

“Τα συνδικάτα στον ΟΑΕΔ εδώ και δύο μήνες ζητούν επιτακτικά από την ηγεσία του υπουργείου εργασίας να παρέμβει με στοχευμένες δράσεις στην Θεσσαλία. Το υπουργειο απαντά ότι λεφτά για στοχευμένες δράσεις για την Θεσσαλία δεν υπαρχουν.Τα συνδικάτα στον ΟΑΕΔ διέγνωσαν συγκεκριμένες ανάγκες αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ που προέκυψαν στην Θεσσαλία ως συνέπεια των πλημμυρών. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ αν και αρμόδια δημόσια υπηρεσία δεν είδε καμμία ανάγκη. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ όμως ανακοινώνει πρόγραμμα χειμερινού κοινωνικού τουρισμού με επιπλέον διανυκτερεύσεις για τον Έβρο, την Ρόδο, την Εύβοια κλπ …αλλά όχι για την Μαγνησία και τις επιχειρήσεις του Πηλίου όπως πρότειναν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ.”

Καθώς τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά, είναι σημαντική η διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην προβολή θέσεων εργασίας. Το 2024 ξεκίνησε με την πρώτη διοργάνωση ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και είναι ο πρόλογος μιας σειράς αντίστοιχων διοργανώσεων σε όλόκληρη την Ελλάδα με πιθανότατα επόμενο σταθμό τη Μαγνησία.

syn adv group