Τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε ότι τα μέτρα κινούνται σε τρεις άξονες και οι ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, με στοχευμένα μέτρα στήριξης των πολιτών.

«Τρία πράγματα θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός αυτής της εβδομάδας, Τετάρτη-Πέμπτη. Πρώτα από όλα, θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Θα είναι οριζόντιο το μέτρο. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η οικονομική ενίσχυση, κυρίως στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους. Αυτά θα είναι χρήματα τα οποία με κάποιον τρόπο απευθείας θα έρθουν στους ανθρώπους για να τους ανακουφίσουν. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Θα τα πάρει ο κόσμος για να ανακουφιστεί από τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζει».

Οικονόμου: Ο κόσμος θα πληρώνει φθηνότερα καύσιμα

«Ο τρίτος πυλώνας είναι και η παρέμβαση στα καύσιμα. Κι εκεί, όπως σε όλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε όλοι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα θα υπάρχει παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Πολύς κόσμος, όχι λίγος, μέσα σε μία αρκετά απλωμένη περίμετρο εισοδηματικών κριτηρίων, θα πληρώνει τα καύσιμα φθηνότερα απ’ ό,τι τα πληρώνει σήμερα.  Άρα, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, πάμε σε μια μεγαλύτερη περίμετρο για ιδιώτες και για επαγγελματίες, ώστε να έχει ο κόσμος μία ενίσχυση, να ανακουφιστεί από αυτές τις υψηλές τιμές», επισήμανε.