Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν για τη πανδημία το προσεχές διάστημα, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομου, ενώ χαρακτήρισε πιθανή την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. 

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία, σε ό,τι αφορά την πανδημία. Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί και δημιουργεί απειλές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου. 

Σε ερώτηση για το αν οι εμβολιασμένοι θα έχουν «πλεονεκτήματα» έναντι των ανεμβολίαστων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Θα πάμε σε μία σειρά από μέτρα που θα προστατέψουν την κοινωνία και την οικονομία από μεγάλες περιπέτειες». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ σημαντικό ενδεχόμενο» να επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. «Είναι μια πολύ σημαντική πιθανότητα. Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, απάντησε ότι αυτό θα ισχύσει σε συγκεκριμένους χώρους, με κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας. 

«Για παράδειγμα δεν μπορείς να στερήσεις σε κάποιον το δικαίωμα να πάει για ψώνια. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των ατόμων στο κατάστημα και η μάσκα. Υπάρχουν άλλοι χώροι που αυτό δεν διασφαλίζεται διαφορετικά και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες που έχει», συμπλήρωσε. 

Αυτό, αφορά «ας πούμε τη διασκέδαση, τους χώρους εστίασης, ενδεχομένως αφορά τις μετακινήσεις, περίπου στη φιλοσοφία που μετακινούμασταν το καλοκαίρι στις διακοπές», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σε όσους είναι εμβολιασμένοι, θα δίνεται η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, δήλωσε ο κ. Οικονόμου. 

«Οι υπόλοιποι θα χρειάζονται τεστ, με δικά τους έξοδα, για συγκεκριμένους χώρους. Όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα- σε τιμή που θα είναι καθορισμένη- να κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, από τον Σεπτέμβριο», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown και να κλείσει ξανά η οικονομία. 

Χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και τεστ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων και τα γήπεδα θα παραμείνουν αμιγώς για εμβολιασμένους.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με ευθύνη του εργαζομένου. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, που θα παρέχεται δωρεάν.

Αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενη διάστημα.
Αυτή την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν από τον 15Αύγουστο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Μέχρι την Παρασκευή είχαν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Επίσης, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων τον Ιούλιο ήταν 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90%.