Το να βράσουμε μακαρόνια είναι ίσως η πιο εύκολη συνταγή που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της μαγειρικής.
Με λίγες και μικρές παραλλαγές, το βράσιμο μακαρονιών αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο την πιο ωραία και απλή παρασκευή του πιο διάσημου comfort food. Μία, όμως, χώρα είναι αυτή που φημίζεται για τα ζυμαρικά και δεν είναι άλλη από την Ιταλία, οπότε όταν μιλούν Ιταλοί μάγειρες εμείς καλό είναι να κρατάμε σημειώσεις.

Ποια είναι σύμφωνα με τους Ιταλούς τα 3 λάθη που κάνουμε στο βράσιμο των μακαρονιών;

  1. Τα σπάμε στη μέση

Οι Ιταλοί όχι απλά μισούν το σπάσιμο των μακαρονιών στη μέση πριν το βράσιμο, αλλά το θεωρούν και γρουσουζιά. Για εκείνους το στριφογύρισμα του μακριού μακαρονιού (σπαγγέτι, λιγκουίνι) είναι ιεροτελεστία και συνδράμει στο να είναι το αποτέλεσμα συγκλονιστικό.

Αν τα μακαρόνια δεν χωρούν στην κατσαρόλα, βάλε μεγαλύτερη κατσαρόλα, όμως για κανένα λόγο μην τα σπάσεις στη μέση. Χαλάς τη μαγεία.

  1. Βάζουμε τα μακαρόνια στο νερό πριν βράσει

Καμιά φορά μπορεί να βαριόμαστε, άλλη φορά να είμαστε ανυπόμονοι και έτσι βάζουμε στο κρύο νερό τα μακαρόνια. Σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι απαγορευτικό για τον σωστό βρασμό των μακαρονιών, καθώς οι φυσαλίδες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του βρασμού θα εμποδίσουν τα ζυμαρικά να κολλήσουν, αλλά και θα μαγειρέψουν τη ζύμη πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.

Η υψηλή θερμοκρασία επίσης, σταθεροποιεί το άμυλο.

  1. Ξεπλένουμε τα μακαρόνια με κρύο νερό αφού βράσουν

Αν θες να σε μισήσει ένας Ιταλός, βάλ’ τον να σε βλέπει την ώρα που μαγειρεύεις μακαρόνια και ξέπλυνε τα με κρύο νερό αφού βράσουν. Περνώντας με κρύο νερό τα ζυμαρικά, φεύγει όλο το φυσικό άμυλο το οποίο βοηθάει τη σάλτσα σας να κολλήσει και να αποκτήσει μια πηχτή, γεμάτη υφή.
Τώρα ξέρεις!