Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η εποχή που ανθίζουν οι κερασιές στο Τόκιο, με πλήθος κόσμου –τουρίστες και όχι μόνο- να επισκέπτεται τα πάρκα της ιαπωνικής πρωτεύουσας για να θαυμάσει την ανθοφορία τους.

Για πολλούς Ιάπωνες, η ανθοφορία των «Sakura» αντιπροσωπεύει ταυτοχρόνως δύο πράγματα: ένα νέο ξεκίνημα, αλλά και την εφήμερη φύση των πραγμάτων.

«Τα άνθη της κερασιάς είναι εντελώς συμβολικά, κάνουν τα πάντα γύρω μας να φαίνονται χαρούμενα και όμορφα», δήλωσε ο 68χρονος Μιτσιτάκα Σάιτο στο AFP

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πιο συνηθισμένη ποικιλία κερασιών στη χώρα, η «somei yoshino», βρίσκεται στην κορύφωση της ανθοφορίας της, τέσσερις ημέρες αργότερα από τον μέσο όρο στο Τόκιο.

Αν και η μετεωρολογική υπηρεσία αποδίδει την αργοπορημένη ανθοφορία των κερασιών στις χαμηλότερες θερμοκρασίες της φετινής άνοιξης στην Ιαπωνία, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, η οποία σε γενικές γραμμές κάνει τις κερασιές να ανθίζουν ολοένα και πιο νωρίς κάθε χρόνο – κάτι που συνέβη για παράδειγμα στη Βόννη της Γερμανίας.

Καθώς οι τουρίστες στην Ιαπωνία ξεπερνούν πλέον σε αριθμό αυτούς προ πανδημίας, πολλοί ταξιδιώτες απολαμβάνουν το μοναδικό αυτό θέαμα, όπως η Καμίλα Κιελμπόβσκα, μια 25χρονη Νεοϋρκέζα, η οποία είχε προγραμματίσει το ταξίδι της βάσει του χρονοδιαγράμματος για την ανθοφορία των κερασιών. «Το θέαμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, ήταν μαγικό, υπέροχο» δήλωσε στο AFP.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Κανσάι, Κατσουχίρο Μιγιαμότο, ο οικονομικός αντίκτυπος της ανθοφορίας των κερασιών, από τον τουρισμό έως τις γιορτές κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, εκτιμάται σε περίπου 6,2 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 3,74 δισ. ευρώ το 2023.