Πλήθος επιστημόνων έχουν προσπαθήσει να βρουν τα συστατικά εκείνα που λειτουργούν ως ελιξίριο μακροζωίας. Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη, μεγάλο μέρος της έρευνας δίνει βάρος στη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Κι όταν μιλάμε για για υγιεινή διατροφή, οι ξηροί καρποί έχουν σίγουρα εξέχουσα θέση ανάμεσα στις επιλογές σου.
Aν ψάχνεις λοιπόν ένα υγιεινό σνακ, τότε οι ξηροί καρποί, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου. Είναι γεμάτοι με υγιή λίπη και αποδεδειγμένα είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείς να καταναλώσεις. Είναι όμως όλες οι επιλογές το ίδιο ωφέλιμες;

Ενώ τα αμύγδαλα ή τα κάσιους, είναι από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς με το δικό τους φανατικό κοινό, ίσως να θέλεις να προσθέσεις και μερικά καρύδια και φιστίκια στο μενού σου. Γιατί; Mια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι τα καρύδια και τα φιστίκια είναι η ιδανική επιλογή, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε παθολογική αιτία.
Πως οι ξηροί καρποί θωρακίζουν τη μακροζωία
Ως αρκετά καλή πηγή πρωτεΐνης, η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, βοηθά το σώμα να αναπτυχθεί και να επανορθωθεί. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πηγή βιταμινών και μετάλλων. Θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν την γενική υγεία. Όμως τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι ξηροί καρποί θα μπορούσαν πραγματικά να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καρυδιών και φιστικιών σχετίζεται αντιστρόφως με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 10 γραμμάρια καρύδια ή φιστίκια την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νευροεκφυλιστική νόσο, αναπνευστική νόσο, καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 46%, 39%, 21% και 17%, αντίστοιχα.

Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες. Αυτή η μελέτη, επίσης, συσχέτισε την κατανάλωση ξηρών καρπών με τη μακροζωία.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μία μερίδα ξηρών καρπών την εβδομάδα και την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 4% και 27% αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς πρότειναν επίσης ότι η κατανάλωση αυτών των μικρών διατροφικών θησαυρών, συσχετίστηκε με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και μείωση ή διακοπή καπνίσματος. Πράγματα τα οποία θα μπορούσαν όλα να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.
www.ladylike.gr