Στη Νέα Ζηλανδία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση πλούτου το 2021, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα στοιχεία δείχνουν την αυξανόμενη ανισότητα σε μια χώρα που βιώνει «άνοδο των γαιοκτημόνων».

Σύμφωνα με το wealth report της Credit Suisse, η Νέα Ζηλανδία είδε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσο όρο στην περιουσία ενός ενηλίκου, με το ποσό να εκτινάσσεται από τα 114.000 αμερικανικά δολάρια το 2020 στα 472.153 δολάρια το 2021 -αύξηση της τάξης του 32%.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση, το 2021 συνολικά 347.000 πολίτες της Νέας Ζηλανδίας είχαν τουλάχιστον 1 εκατ. αμερικανικά δολάρια στο όνομά τους, ενώ περίπου 2,1 εκατ. Νεοζηλανδοί -από συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων, βρίσκονται στο κορυφαίο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περίπου 281.000 είναι στο κορυφαίο 1%.

Ο Shamubeel Eaqub, κορυφαίος οικονομολόγος της Νέας Ζηλανδίας, δηλώνει ότι η αύξηση του πλούτου προήλθε κατά το 60% μέσω της αγοράς κατοικιών και το υπόλοιπο 40% οφείλεται στα κέρδη των διεθνών χρηματιστηρίω.

«Η αύξηση στις τιμές των κατοικιών ήταν εντυπωσιακή. Ωστόσο, με μόλις τους μισούς περίπου ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία να είναι ιδιοκτήτες του δικού τους σπιτιού, η αύξηση του πλούτου διανεμήθηκε άνισα», τονίζει.

Ο Eaqub κάνει λόγο για «άνοδο της γαιοκτησίας, με τον πλούτο και τις ευκαιρίες στέγασης να γίνονται πιο κληρονιμικά προνόμια».

Για χρόνια, η Νέα Ζηλανδία θεωρούνταν απρόσιτη σχετικά με την αγορά κατοικιών.

Το Όκλαντ και το Γουέλιγκτον συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απρόσιτων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των ιδιοκτητών συρρικνώνεται από τις αρχές του 1990 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδίως στα άτομα μεταξύ 20 και 30 ετών.

Οι αξίες των κατοικιών εκτοξεύτηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, ενόσω οι μισθοί παρέμεναν αμετάβλητοι. Μέχρι τον Αύγουστο του 2021, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 25% σε 12μηνη βάση, με την τιμή να ανεβαίνει κι άλλο.

Το πρόβλημα με το να επικεντρώνεται κανείς στους μέσους όρους και τα σύνολα είναι ότι μπορεί να προσπεράσει το αυξανόμενο χάσμα που διαμορφώνεται μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, αλλά και μεταξύ εχόντων και μη εχόντων, δήλωσε ο Eequab.

Με περίπου τα 2/3 των περιουσιακών στοιχείων των Νεοζηλανδών να είναι σε κατοικίες δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πλούτος που προκύπτει από εκεί εκτοξεύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, πρόσθεσε ο Eequab, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι η αγορά επιβραδύνεται τώρα «δεν σημαίνει ότι αυτές οι ανισότητες δεν υφίστανται».

Η έκθεση της Credit Suisse παρουσιάζει μία ευρεία εικόνα της κατανομής του πλούτου στον πλανήτη, με τον αριθμό των ατόμων με τεράστια περιουσία -άνω των 50 εκατ. δολαρίων, να έχει διογκωθεί κατά 46.000 το τελευταίο έτος στο επίπεδο ρεκόρ των 218.200 ατόμων το 2021.

Όπως σημειώνει, οι πάμπλουτοι επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών κατοικιών και των κερδών στα διεθνή χρηματιστήρια.
Με πληροφορίες Guardian