Οι Ρώσοι μπορούν πλέον να παραγγέλνουν προϊόντα μέσω διαδικτύου από μια σειρά διάσημων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εμπορικών brands, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Zara και H&M, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής ταχυδρομικής υπηρεσίας που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Θα είναι δυνατή η αγορά δυτικών προϊόντων απευθείας στους ιστοτόπους των εταιρειών, χρησιμοποιώντας είτε ξένες είτε ρωσικές τραπεζικές κάρτες. Στην τελευταία περίπτωση, η Post Global, μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ-Κονγκ που παρουσιάζεται ως συνεργάτης της Russian Post, προσφέρθηκε να αγοράσει τα προϊόντα απευθείας με επιπλέον χρέωση, ως τρόπο παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες.

Αυτές οι αγορές θα αποθηκευτούν στη συνέχεια για έως και τρεις μήνες σε μια γερμανική ή αμερικανική αποθήκη που διαχειρίζεται η Post Global πριν αποσταλούν στη Ρωσία, όπου θα παραδοθούν εντός λίγων εβδομάδων «ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Το site της Post Global προσκαλεί τους Ρώσους πελάτες «να επισκεφτούν τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά καταστήματα στην Αμερική και την Ευρώπη», όπου «τα περιμένουν εκατομμύρια προϊόντα, εκατοντάδες χιλιάδες μάρκες και συνεχείς εκπτώσεις».

Αυτά περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από καλλυντικά, σετ Lego και iPhone μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας.

Από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο, εκατοντάδες δυτικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της Nike και του σουηδικού κολοσσού λιανικής H&M – έχουν περιορίσει ή έκλεισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Οι διάφοροι γύροι τραπεζικών και εμπορικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το δυτικό μπλοκ στη Ρωσία έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολη και συχνά αδύνατη την πρόσβαση των Ρώσων καταναλωτών σε ορισμένα αγαθά.
Πηγή: POLITICO