Λίγες μέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, το Pinterest ανακοίνωσε όπως συνηθίζει τα πιο ενδιαφέροντα trends για το 2023. «Πριν τα δεις παντού, δες τα εδώ» αναφέρεται στα Pinterest Predicts. Με περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να επισκέπτονται το μέσο σε μηναία βάση για να αναζητήσουν ιδέες για τα πάντα -από το χρώμα και το κούρεμα των μαλλιών μέχρι την άσκηση, τη διατροφή και το σπίτι τους-, το Pinterest μπορεί να προβλέψει τα trends πριν καν διαμορφωθούν. Μάλιστα σύμφωνα με το φετινό not-yet-trending-report του μέσου, τα τελευταία τρία χρόνια επαληθεύτηκε το 80% των προβλέψεών του. Ας δούμε τα trends-to-be που ξεχωρίσαμε και ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε:

  1. Το ντους αλλιώς

Το ότι είναι γρήγορο δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και πρόχειρο. Η εμμονή με το μπάνιο ανήκει στο παρελθόν, καθώς τη σκυτάλη παίρνει η λατρεία του ντους, που από ό,τι φαίνεται θα μας απασχολήσει τόσο ως χώρος του σπιτιού όσο και ως εμπειρία. Αυτό συμπεραίνουμε από τις αυξημένες αναζητήσεις όρων όπως Shower routine aesthetic (+460%), Αmazing showers walk in (+395%) και Ηome spa bathroom (+190%).

  1. Hipstoric διακόσμηση

Boomers και Gen X (γεννημένοι στα χρονικά διαστήματα 1946-1964 και 1965-1980 αντίστοιχα) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μας κληροδοτήσουν ποιοτικά και καλαίσθητα έπιπλα του παρελθόντος. Εμείς με τη σειρά μας ψάχνουμε τρόπους να τα εντάξουμε στη ζωή μας, πλαισιώνοντάς τα με σύγχρονα κομμάτια που θα αναδείξουν την αίγλη τους. Εξ’ ου και η αύξηση κατά 530% των αναζητήσεων για το πώς να συνδυάσουμε παλιά και καινούργια έπιπλα (Mixing modern and antique furniture).

  1. Εξοικονόμηση νερού

Στη μετά-Covid εποχή έχουμε επανεκτιμήσει το πράσινο και τη θέση του στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε συνειδητοποιήσει και τη σημασία να περιορίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ψάχνουμε τρόπους να αξιοποιήσουμε το νερό της βροχής (κατά 155% αυξήθηκε η αναζήτηση για Rain water harvesting architecture και κατά 100% για Rain barrels beautiful) και να δημιουργήσουμε πράσινα περιβάλλοντα που αντέχουν στην ξηρασία (+385% η αναζήτηση για Drought-tolerant landscaping)

  1. Μαξιμαλισμός στο σπίτι

Στις καραντίνες όλοι αναζητήσαμε τρόπους να εκφραστούμε παραμένοντας κλεισμένοι στο σπίτι. Κάναμε, λοιπόν, τα πειράματά μας αλλάζοντας τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων με σουρεαλιστικά πολλές φορές αποτελέσματα. Κι αυτό το ρεύμα του μαξιμαλισμού φαίνεται πως ακόμη δεν έχει κορυφωθεί. Απόδειξη ότι πολλοί από εμάς αναζητήσαμε ψυχεδελικές ιδέες διακόσμησης όπως Fantasy mushroom art (+170%) και DIY mushroom decor (+77%), καθώς και τολμηρές προτάσεις όπως Weirdcore bedroom (+540%).

  1. Αέρινες σιλουέτες

Αφού βαρεθήκαμε να φοράμε τις φόρμες και τα ρούχα σπιτιού, έφτασε η στιγμή να εξυμνήσουμε την κομψότητα χωρίς να αποχωριστούμε την άνεσή μας. Δαντέλες, βολάν, διαφάνειες και τούλια εμπνευσμένα από τον κόσμο του μπαλέτου συγκαταλέγονται στα top fashion trends της χρονιάς, ξεπερνώντας κοινωνικά στερεότυπα όπως το φύλο ή ο σωματότυπος του ατόμου. Ενδεικτικά αναζητήθηκαν: Lace top long sleeve (+295%), Ruffle shirt men (+95%) και Sheer pants outfit (+70%)

  1. Romcom Core

Οι Millenials (γεννημένοι από το 1981 έως το 1996) θυμούνται και οι Gen Z (γεννημένοι από τα μέσα των ‘90’s μέχρι τις αρχές του 2010) μαθαίνουν πώς είναι να ντύνεσαι και να φέρεσαι σαν να πρωταγωνιστείς σε ρομαντική κομεντί του 2000. Οι “γλυκανάλατες” ταινίες του Millennium φαίνεται να γίνονται πηγή έμπνευσης σε θέματα αισθητικής με αναζητήσεις όπως 2000s girl, Pink mini skirt outfit και Cool girl aesthetic outfits να παίρνουν τα πάνω τους (+235%, +145% και +140% αντίστοιχα).

  1. Micro makeover

Τα beauty trends σε αντίθεση με αυτά του interior design αποχαιρετούν το μαξιμαλισμό. Τι καλύτερο για μια φρέσκια αρχή από την απλότητα; Ξέχνα εντυπωσιακά μανικιούρ, επιβλητικά χτενίσματα και περίπλοκα κουρέματα. Το γαλλικό μανικιούρ σε κοντά νύχια (Micro french nails +235%), οι κοντές αφέλειες (Micro bangs +110%) και τα καρέ μαλλιά (Chopped bob haircut +550%) είχαν την τιμητική τους στις αναζητήσεις του Pinterest

  1. Free spirits

… ή αλλιώς το μέλλον του ποτού είναι το mindful drinking. Δεν χρειάζεται να στερηθείς το αλκοόλ εφόσον το απολαμβάνεις. Απλώς η τάση είναι να μην το καταναλώνεις αλόγιστα ή από συνήθεια. Αντικατάστησε τα ποτά που δεν έχεις ανάγκη να πιείς με non ή low-alcohol εναλλακτικές και θα εκτιμήσεις πολύ περισσότερο τη γεύση και την εμπειρία των αλκοολούχων ποτών. Οι σχετικοί όροι που αναζητήθηκαν εκτεταμένα είναι: Fancy non alcoholic drinks (+220%) Creative cocktails presentation (+555%) και Mocktail bar (+75%).

  1. Ραντεβού νέας γενιάς

Φαγητό στο σπίτι και ταινία; Πολύ ξεπερασμένη πρόταση για το 2023. Με πρωτοβουλία της Gen Z, τα φετινά ραντεβού θα κλείνονται σε μουσεία (Museum dates +70%), βιβλιοπωλεία (Bookstore date +195%), μέρη για πικνίκ (Date picnic ideas +385%), ακόμα και… ενυδρεία (Aquarium date +235%). Και οι προτάσεις για ενδιαφέρουσες εμπειρίες στην αρχή των σχέσεων συνεχίζονται με τις αναζητήσεις του όρου Creative date night ideas να εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του +120%.
loveyourselfmagazine.com