Μόνο με αγόρια μαθητές και άντρες δασκάλους η επιστροφή στις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν φαίνεται να αποκλείουν τα κορίτσια, σύμφωνα με το BBC.

Δήλωση που εκδόθηκε σήμερα πριν την επαναλειτουργία των σχολείων αναφέρει πως «όλοι οι άνδρες εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να φοιτούν στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα».

Αξιωματούχοι των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, που κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν συγκεκριμένα πως εργάζονται προκειμένου να παρθεί μία απόφαση για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, είπε αργότερα στο News Agency Bakhtar ότι σύντομα θα ανοίξουν και τα σχολεία για τα κορίτσια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αξιωματούχοι δουλεύουν επί του παρόντος τη «διαδικασία» και τις λεπτομέρειες ισχυριζόμενος ότι γίνεται η προσπάθεια να διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς μεγαλύτερων μαθητριών.

«Το όνειρό μου εξαφανίστηκε» 

Μαθήτριες δήλωσαν στο BBC συντετριμμένες, ενώ γονείς έκαναν λόγο για ζοφερές προοπτικές.

«Όλα φαίνονται πολύ σκοτεινά. Κάθε μέρα ξυπνάω και αναρωτιέμαι γιατί είμαι ζωντανή; Πρέπει να μείνω στο σπίτι και να περιμένω να χτυπήσει κάποιος την πόρτα και να μου ζητήσει να τον παντρευτώ; Αυτός είναι ο σκοπός της γυναίκας;» αναρωτήθηκε ένα κορίτσι.

Ο πατέρας υπερθεμάτισε λέγοντας το εξής: «Η μητέρα μου ήταν αναλφάβητη και ο πατέρας μου την εκφοβίζει συνεχώς και την αποκαλεί ηλίθια. Δεν ήθελα η κόρη μου να γίνει σαν τη μαμά μου»

Μια άλλη 16χρονη μαθήτρια από την Καμπούλ έκανε λόγο για «θλιβερή μέρα». «Ήθελα να γίνω γιατρός! Και αυτό το όνειρο έχει εξαφανιστεί. Δεν νομίζω ότι θα μας άφηναν να επιστρέψουμε στο σχολείο. Ακόμα κι αν ανοίξουν ξανά τα γυμνάσια, δεν θέλουν οι γυναίκες να μορφωθούν».

Δικαιολογημένος ο φόβος της, αφού ο αποκλεισμός των κοριτσιών από τη δευτεροβάθμια συνεπάγεται ότι καμία δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει περαιτέρω στον χώρο της εκπαίδευσης.

«Οπισθοδρόμηση στην εκπαίδευση» 

Mόλις πριν εβδομάδα οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, αλλά σε διαφορετικές αίθουσες από τους άνδρες και με την προϋπόθεση της τήρησης των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας, φορώντας δηλαδή υποχρεωτικά μαντίλα.

Ορισμένοι υπέθεσαν ότι οι νέοι κανόνες θα αποκλείσουν τις γυναίκες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια δεν έχουν τους πόρους για να ξεχωριστές τάξεις.

Από την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία της χώρας το 2001, είχε σημειωθεί τεράστια πρόοδος στις εγγραφές στην εκπαίδευση και του ποσοστού αλφαβητισμού – ειδικά για κορίτσια και γυναίκες.

«Αυτή είναι μια οπισθοδρόμηση στην εκπαίδευση των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών» σχολίασε πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας. «Θυμίζει σε όλους τι έκαναν οι Ταλιμπάν στη δεκαετία του ’90. Καταλήξαμε με μια γενιά αγράμματων και μη μορφωμένων γυναικών» επεσήμανε.  

Ήδη άτυπα εφαρμόζεται αποκλεισμός και στον τομέα της εργασίας, καθώς έχουν πει σε γυναίκες να μην πάνε μείνουν σπίτι μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας.