Το Αφγανιστάν είναι προ του γενικού blackout, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Το Αφγανιστάν δεν έχει εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το 50% των αναγκών το καλύπτουν με προμήθειες από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, ενώ το Ιράν είναι είναι υπεύθυνο για την ηλεκτροδότηση των δυτικών της χώρας. Η εγχώρια εταιρία που έχει το μονοπώλιο, Da Afghanistan Breshna Sherkat αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή, εξαιτίας της φετινής ξηρασίας. Η Καμπούλ εξαρτάται πλήρως από την ηλεκτρική ενέργεια που εισάγει από την Κεντρική Ασία. Εκ των λόγων που υπάρχουν χρέη είναι και ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν ασχοληθεί με την έκδοση λογαριασμών και την πληρωμή τους. Bέβαια, οι καταναλωτές δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πληρώσουν, με όσα συμβαίνουν στη χώρα τους.

Ο Daud Noorzai, ο οποίος τελούσε χρέη διευθύνονται συμβούλου της Da Afghanistan Breshna Sherkat -παραιτήθηκε δυο εβδομάδες αφότου επέστρεψαν στην ηγεσία οι Ταλιμπάν (15/8) και προφανώς κατέλαβαν και αυτήν την υπηρεσία-, προειδοποίησε πως αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. “Οι συνέπειες θα αφορούν όλη τη χώρα, που θα επιστρέψει στο Σκοτεινό Αιώνα, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ επικίνδυνη”. 

Στην παρούσα φάση, υπάρχει επαρκής ηλεκτρική ενέργεια για την Καμπούλ, κάτι που είναι σπάνιο, καθώς οι Ταλιμπάν έπαψαν να επιτίθενται στις γραμμές μεταφοράς της από την Κεντρική Ασία -τώρα που είναι στην εξουσία. Στο ίδιο διάστημα, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης καταλήγει στους οικιακούς καταναλωτές (κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, όταν απορροφούνταν από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις που τώρα είναι αδρανείς) και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι συνηθισμένες διακοπές.

Οι προμηθευτές από την Κεντρική Ασία και ιδιαίτερα το Τατζικιστάν των διαταραγμένων σχέσεων με τους Ταλιμπάν (έχει δώσει καταφύγιο στους ηγέτες της αντίστασης του Αφγανιστάν), έχουν προειδοποιήσει πως αν δεν πάρουν τα οφειλόμενα, θα προχωρήσουν σε διακοπή.