Επιπλέον μείωση στον φόρο εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ το χρόνο μπορούν να κερδίσουν όσοι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, ταξί, γυμναστήρια και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών. 

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, 20 επαγγέλματα περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα και να γλυτώσουν από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Στη λίστα των επαγγελμάτων περιλαμβάνονται :

1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες

2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης

3. Εργασίες ηλεκτρολόγου

4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων

5. Εργασίες ξυλουργού

6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ

7. Εργασίας σκυροδέματος

8. Υπηρεσίες ταξί

9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς

10. Υπηρεσίες κηδειών

11.Υπηρεσίες μασάζ

12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας

13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες

14. Ανάπτυξη φωτογραφιών

15. Σχολές χορού

16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή

17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου

18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)

19. Νομικές υπηρεσίες

20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

Πιο συγκεκριμένα, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν θα πρέπει υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος θα μετρούν οι e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.

Για να εξασφαλίσει την έξτρα έκπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει με κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει τύχει εφαρμογής, μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, των διατάξεων του άρθρου 39Β του ν. 4172/2013.

Η απόφαση  ισχύει  για δαπάνες που πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους στα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025.