Ευχάριστα για τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του είναι τα τελευταία νέα που φτάνουν από τις Κάννες, καθώς το φετινό Φεστιβάλ επεφύλασσε βραβεία και στις τρεις ελληνικές συμμετοχές.

Συγκεκριμένα, στα βραβεία της Εβδομάδας Κριτικής, η μικρού μήκους «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή απέσπασε το βραβείο Canal+.

Η ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» αποτελεί μια αλληγορία που ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία. Μέσω μιας απλής μεταφοράς, όπου οι μέλισσες “αντικαθίστανται” με ανθρώπους, διανοίγεται ένα νέο πεδίο διαλόγου πάνω σε πολλαπλά ή και ετερόκλιτα θέματα, όπως η στρατιωτικοποιημένη εργασία, η δομή μιας ολιγαρχικής κοινωνίας, η σκληρή και ανταγωνιστική κοινωνία των παιδιών, η βίαια υπερπαραγωγική κοινωνία των μελισσών. Ωστόσο, κύριο θέμα του έργου, αποτελεί η ένταξη του ατόμου στο σύνολο και η μοναξιά την οποία βιώνουν οι χαρακτήρες μέσα σε αυτό.

Στην ταινία παίζουν: Ελσα Λεκάκου, Κόρα Καρβούνη, Χαρά Μάτα-Γιαννάτου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

https://www.youtube.com/watch?v=FVszlQ8-414

Παράλληλα η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy, μία διεθνής συμπαραγωγή στην οποία συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς), κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Nespresso της κριτικής επιτροπής.

Πρόκειται για διεθνή συμπαραγωγή (Γαλλία, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ελλάδα) και έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελλήνων παραγωγών.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

https://www.youtube.com/watch?v=DZeS_afmbtE

Tο κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου, που παρουσιάστηκε στο L’ Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε το Prix ArteKino YouTube – το μοναδικό βραβείο που απονέμεται στο L’ Atelier και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ. Το «Cora», το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έχει ως παραγωγό την Αμάντα Λιβανού της Neda Film.

Το «Cora» ακολουθεί την ιστορία δυο γυναικών που ερωτεύονται και αγωνίζονται να ξεφύγουν από τους περιορισμούς μιας δυστοπικής πατριαρχικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται, πως πέρυσι η ταινία μικρού μήκους «Motorway 65» της Ε. Καλογηροπούλου είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.