Πόσες φορές την εβδομάδα μαγειρεύετε ψάρια ή θαλασσινά; Το πιθανότερο είναι πως δεν είναι αρκετές. Τα υγιεινά δώρα των ελληνικών θαλασσών είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι ιδιαιτέρως εύκολα στο μαγείρεμά τους. Επομένως, είναι καιρός να αρχίσετε να πειραματίζεστε περισσότερο με τα είδη και τις συνταγές τους.

Κι αν θεωρείτε εμπόδιο την τιμή τους, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε εξερευνήσει το σύνολο των επιλογών σας. Το είδος που θα επιλέξετε για το τηγάνι, τον φούρνο ή την κατσαρόλα σας, αλλά και το κατάστημα από το οποίο θα το προμηθευτείτε, θα κρίνουν τελικά και το ποσό που θα κληθείτε να καταβάλετε, και το οποίο μπορεί να είναι πολύ χαμηλό.

Τσιπούρα, η αριστοκρατική

Παγκοσμίου φήμης και μεσογειακών καταβολών, η τσιπούρα είναι ιδιαίτερα αγαπητή για την υπέροχη γεύση της και τη συμπαγή σάρκα της. Ταυτόχρονα, είναι γεμάτη από Ω3 καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, σελήνιο, βιταμίνη Β12, νιασίνη, φώσφορο και βιταμίνη Β6, αλλά και πολύ ευπαρουσίαστη σε καθεμιά από τις αμέτρητες συνταγές που μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η τσιπούρα της σειράς ΑΒ Επιλογή έχει βραβευτεί συνολικά τρεις φορές από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης, κατακτώντας τις υψηλότερες διακρίσεις.

Πώς θα την απολαύσετε: Δύσκολα θα βρείτε συνταγή που δεν ταιριάζει στην τσιπούρα. Ψητή, συνοδεία λίγων βραστών χόρτων ή λαδολέμονου, τηγανητή στον ατμό, φιλεταρισμένη ή ολόκληρη ή μαγειρευτή, πάντα θα καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Λαβράκι, ο βασιλιάς της Μεσογείου

Η φράση «πιάσαμε λαβράκι» δεν είναι καθόλου τυχαία. Το ασημένιο, υδροδυναμικό ψάρι είναι γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά. Πέρα από Ω3 καλά λιπαρά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, το λαβράκι παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα μετάλλων και βιταμινών σε σχέση με άλλα ψάρια. Τι άλλο να του ζητήσουμε;

Πώς θα το απολαύσετε: Φυσικά ψητό, εννοείται στον ατμό, αλλά και τηγανητό. Κι αν ακόμη δεν το έχετε δοκιμάσει σε ψαρόσουπα, εμπιστευτείτε μας: ήρθε η ώρα να το κάνετε.

Φαγκρί, το λαχταριστό

Ανήκει στα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα εννέα κιλά, ενώ η υφή του, αν και σταθερή, παραμένει ζουμερή και γλυκιά μετά το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα, έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς αποτελεί πηγή Ω3 και πρωτεϊνών, αλλά και ενός πλήθους βιταμινών και μετάλλων.

Πώς θα το απολαύσετε: Ψητό, στον ατμό, μπάρμπεκιου, τηγανητό ή σε σούπα, κάθε πειραματισμός σας με το φαγκρί είναι… καταδικασμένος να πετύχει.

Θράψαλο, το υποτιμημένο

Εξίσου λαχταριστό με το διάσημο ξαδερφάκι του, το καλαμάρι, μπορεί να κάνει πολλά για εμάς, αν το υποδεχτούμε στο πιάτο μας. Γεμάτο πρωτεΐνες, Β12, φώσφορο και με χαμηλές θερμίδες. Ανάλογα και με τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε, μπορεί να κάνει οποιαδήποτε μέρα στο κέντρο της Αθήνας να θυμίζει καλοκαίρι σε νησί.

Πώς θα το απολαύσετε: Τηγανητό ή ψητό στη σχάρα κομμένο σε ροδέλες, αλλά και γεμιστό με ρύζι, σταφίδες, μυρωδικά και ντομάτα, το θράψαλο μπορεί να παίξει οποιονδήποτε γαστρονομικό ρόλο, από εκείνον του μεζέ, μέχρι αυτόν του κυρίως πιάτου.

Γαύρος, ο μικρός αλλά ισχυρός

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας; Check. Ασβέστιο; Check. Ειδικά αν τον απολαύσετε παραδοσιακά, δηλαδή με τα κοκαλάκια του. Φώσφορος, σίδηρος και ψευδάργυρος, εννοείται check, σελήνιο, νιασίνη και βιταμίνη 12 επίσης, Ω3 καλά λιπαρά, σαφώς. Ό,τι κι αν αναζητάτε σε ένα ψάρι, θα το βρείτε στον μικροσκοπικό γαύρο που χάρη στο πλούσιο θρεπτικό προφίλ του είναι ιδανικός για εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.

Πώς θα τον απολαύσετε: Αρκούν πέντε λεπτά στο τηγάνι ή δέκα στον φούρνο για να έχετε στα χέρια σας ένα λαχταριστό ψαρομεζεδάκι. Όμως, αν θέλετε να αναβαθμίσετε ακόμη περισσότερο τη γεύση του, μπορείτε να αναζητήσετε συνταγές για γαύρο μαρινάτο ή και για τις μαγειρευτές εκδοχές του.

Σαρδέλα, η πολύτιμη

Χαμηλή τιμή δεν σημαίνει και χαμηλή διατροφική αξία. Η «λαϊκή» σαρδέλα, για παράδειγμα, είναι μια από τις καλύτερες πηγές Ω3 καλών λιπαρών, αλλά και μια από τις ελάχιστες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει σε αφθονία; Βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Και αν την καταναλώσετε με τα κοκαλάκια (και πώς αλλιώς;), αποτελεί και εξαιρετική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Καθόλου άσχημα, έτσι δεν είναι;

Πώς θα την απολαύσετε: Στα κάρβουνα, στον φούρνο, αλλά και παντρεμένη με κάππαρη, μαϊντανό και σκόρδο. Κι αν ψάχνετε μια ακόμη πιο τρυφερή εκδοχή της, μην παραλείψετε να αναζητήσετε τη συνταγή της παστής σαρδέλας που λατρεύουν – δικαίως – στη Λέσβο.

Γοπαρέλα, η επόμενη λατρεία σας

Αν δεν την ξέρατε, ώρα να τη γνωρίσετε. Πέρα από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η γοπαρέλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, κάλιο και σίδηρο.

Πώς θα την απολαύσετε: Αν ψάχνετε για κάτι που θα γίνει τραγανό και χρυσαφένιο στο τηγάνι σας, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πιο μακριά. Αλλά και ψητή, η γοπαρέλα θα σας ενθουσιάσει.

Μύδια, γεμάτα μυστικά

Και πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά. Και βιταμίνη Β12 και σίδηρος, αλλά και Ω3 καλά λιπαρά. Μέσα στο σκληρό τους κέλυφος, τα μύδια κρύβουν αμέτρητα υγιεινά μυστικά.

Πώς θα τα απολαύσετε: Αχνιστά ή σαγανάκι ως μεζέ, αλλά και σε ριζότο θαλασσινών για υπέροχη γεύση αλά ιταλικά. Και φυσικά σε πλήθος ακόμη ελληνικών και διεθνών συνταγών.