Μια ολλανδική πόλη θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις κρέατος σε δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωσή του και κατ’ επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί η παραγωγή του.
Το Χάρλεμ βρίσκεται στα δυτικά του Άμστερνταμ και έχει πληθυσμό περίπου 160.000 κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ολλανδίας μετακομίζουν εκεί που προσφέρει περισσότερη ηρεμία αλλά και πιο φθηνά ενοίκια.
Η πόλη λοιπόν πρόκειται να επιβάλει την σχετική απαγόρευση από το 2024, αφού το κρέας προστέθηκε σε έναν κατάλογο προϊόντων που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην κλιματική κρίση.
Οπως γράφει ο Guardian, δεν θα επιτρέπονται διαφημίσεις στους δημόσιους χώρους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων των ΜΜΜ και των οθονών σε κεντρικές οδούς, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της βιομηχανίας κρέατος. «Οι αρχές το παρατραβάνε για να πουν στους ανθρώπους τι είναι καλύτερο για αυτούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Κεντρικού Οργανισμού για τον Τομέα Κρέατος.
Πρόσφατες μελέτες πάντως δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο όλων των εκπομπών αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, με την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος να ευθύνεται για τη διπλάσια ρύπανση από την παραγωγή φυτικών τροφίμων.
Τα δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καταστρέφονται προκειμένου να δημιουργηθούν περιοχές για τη βοσκή των ζώων, ενώ τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των ζωοτροφών τους είναι πλούσια σε άζωτο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, στην κλιματική αλλαγή και στην καταστροφή του όζοντος.
Η κτηνοτροφία παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. «Δεν ασχολούμαστε με το τι μαγειρεύουν και τρώνε οι άνθρωποι στη δική τους κουζίνα. Αν θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε κρέας, εντάξει…Το κρέας είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον κι εμείς δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση και να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της», δήλωσε στην εφημερίδα Trouw ο Ζίγκι Κλάζες, σύμβουλος του οικολογικού κόμματος GroenLinks, που συνέταξε την πρόταση.
Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί που βρίσκουν την απόφαση του Χάρλεμ εξωφρενική, υποστηρίζοντας πως αυτή η απαγόρευση παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Σάντερ φαν ντε Ράντ, αρχηγός της ομάδας Trots Haarlem, δήλωσε: «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι ο δήμος του Χάρλεμ διοργανώνει μια μεγάλη εκστρατεία με αφίσες που προωθούν το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός και να αγαπά όποιον θέλει, αλλά αν του αρέσει το κρέας αντί για το μαλακό γρασίδι, θα έρθει η “χειριστική ταξιαρχία”» και θα τους πει ότι κάνει λάθος». Eρευνα της Greenpeace προτείνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να περιοριστεί στα 24 κιλά ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με τον σημερινό μέσο όρο των 82 κιλών ή 75,8 κιλά στην Ολλανδία, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος της ΕΕ. Πηγή: Protagon.gr