Σε κορυφαίο θέμα για τον κοινοβουλευτικό διάλογο αναδεικνύεται το συζητούμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ηδη μέχρι αυτή την ώρα 95 βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα έχουν γραφτεί για να μιλήσουν στην εξελισσόμενη συζήτηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ αύριο, Πέμπτη με την ψηφοφορία!

Η τεράστια συμμετοχή των βουλευτών στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Επικρατείας με θέμα «ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις» επιβεβαιώνεται λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές αίτημα που διατυπώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κκ Ιερώνυμο για πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας. Με την απόφασή τους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, οι σχεδόν 130 βουλευτές (αν στους 95 απλούς βουλευτές προστεθούν οι 8 πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι εισηγητές των κομμάτων) απαντούν εμμέσως στην αξίωση του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας να εκφράσουν ανοικτά την άποψή τους υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου.

Δεν είναι και κάτι που μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι την ώρα της ψηφοφορίας για το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια η θέση σχεδόν των μισών βουλευτών επί του θέματος θα είναι γνωστή στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Μεσάνυχτα Πέμπτης αναμένεται η ψηφοφορία

Η κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται μαραθώνια. Σήμερα Τετάρτη η συζήτηση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Αύριο Πέμπτη η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει ώρα 09:30 το πρωί. Η ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου στις 22:00 με 23:00 το βράδυ της Πέμπτης αλλά αυτή την ώρα είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Κατά τον ίδιο τρόπο είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφληθεί ποια θα είναι η στάση του συνόλου των βουλευτών. Πόσοι ακόμη θα διαφοροποιηθούν από τη θέση των κομμάτων τους, όπως έπραξε πριν λίγο ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίμης Χρυσομάλλης που προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει παρά την παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές του να επιλέξουν την οδό της αποχής αν διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αγνωστο αν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην επιρροή του οποίου θεωρείται ότι ανήκει και ο κ. Χρυσομάλλης, θα επιλέξει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε πριν λίγο τους βουλευτές του να μην διαφοροποιηθούν από την επίσημη κομματική γραμμή για υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Από την άλλη πλευρά, η σύμπλευση κομμάτων όπως το ΚΚΕ με σχηματισμούς όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες που αυτοτοποθετούνται στην άκρη της δεξιάς του πολιτικού φάσματος δείχνει ότι κανένα από τα κόμματα με την μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη που εκπροσωπούνται στη σημερινή Βουλή των Ελλήνων δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει στους πολιτικούς του αντιπάλους τους ψηφοφόρους που ταυτίζονται με τις απόψεις της Εκκλησίας ή απλώς διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Όπως όμως παρατηρούσε έμπειρος κοινοβουλευτικός με τον οποίο συνομίλησε η LiFO σχετικά με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια «η πραγματικότητα είναι πολύ πιο μπροστά απ’ τη νομοθέτηση. Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Επικρατείας δίνεται αυτό που αντέχουμε να κάνουμε».