Το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη είναι ότι το πολιορκημένο εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ, όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 2.000 άμαχοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, υπάρχουν πολλές καταστροφές σε κτίρια του εργοστασίου και αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Το Αζοφστάλ, το τελευταίο κύριο ουκρανικό προπύργιο στη Μαριούπολη, δέχεται συνεχείς επιθέσεις με το Κίεβο να κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, βασικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, κατηγόρησε νωρίτερα χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους», ενώ «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο διαδίκτυο και σιωπά».

Ο αναπληρωτής διοικητής Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ από το τάγμα Αζοφ της Ουκρανίας, επανέλαβε τους ισχυρισμούς σε συνέντευξή του στο BBC, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα με πολεμικά πλοία και έριξαν πάνω του βόμβες για καταφύγια.

«Όλα τα κτίρια στην επικράτεια της Azovstal έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Ρίχνουν βαριές βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν τα καταφύγια και προκαλούν τεράστια καταστροφή. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στα καταφύγια. Ορισμένοι πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε ο Παλαμάρ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 120 μικρά UAVs νέου τύπου στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων. Η ανάπτυξη του νέου συστήματος είχε αρχίσει προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ο κ. Κέρμπι. Απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για τους ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν εξοικειωθεί με παρόμοια συστήματα, όπως τα Switchblades.

Αυτά τα τελευταία είναι μικρά UAVs που μπορούν να πετούν ωσότου ο χειριστής τους να εντοπίσει στόχο μέσω των αισθητήρων τους και να τα κατευθύνει να τον πλήξουν. Ορισμένοι αναλυτές τα αποκαλούν «ιπτάμενα πυρομαχικά». Το σύστημα Phoenix Ghost «προσφέρει παρόμοιες δυνατότητες με τη σειρά μη επανδρωμένων συστημάτων Switchblade — παρόμοιες, αλλά όχι ακριβώς ίδιες», σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί «απευθείας με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» για την εκπαίδευση των χειριστών του, πρόσθεσε. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει τουλάχιστον οκτώ πακέτα βοήθειας στον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα στη Χερσώνα και στη ΖαπορίζιαΟ ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχομένων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Εφιαλτική εκτίμηση για ως και 9.000 αμάχους σε ομαδικό τάφο στην Μαριούπολη

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3000 έως 9000 κατοίκους της Μαριούπολης.  Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Προσθέτουν ότι σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία δορυφοτικών φωτογραφιών Maxar, «ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα».

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, συνέκρινε τα «εγκλήματα των Ρώσων» με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε αναφέρει στα μέσα Μαρτίου ότι περίπου 5.000 άμαχοι είχαν ενταφιαστεί σε δημόσιους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης και στα περίχωρά της.

Εκτιμά δε πως περισσότεροι από 22.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, σε μια πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 300.000 κατοίκους.

Το Βερολίνο θα διαθέσει 37 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της ΟυκρανίαςΗ Γερμανία θα παράσχει επιπλέον 37 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Περίπου 22,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακατασκευή του δικτύου ενέργειας της Ουκρανίας και επιπλέον 14,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανοικοδόμηση διαμερισμών, τα οποία αποτέλεσαν στόχο ρωσικών δυνάμεων, καθώς και για ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Το υπουργείο μου έχει προχωρήσει σε ανακατανομή κεφαλαίων για αυτό μέσω έκτακτου προγράμματος», δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.