Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν τις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τελευταίο κατάλογο κυρώσεων, καθώς προετοιμάζουν την τελευταία του λήψη δραστικών μέτρων κατά της Μόσχας, στον απόηχο των φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Η Γεκατερίνα Πούτινα, 35 ετών, και η Μαρία Πούτινα, 36 ετών, βρίσκονται στην τελευταία πρόχειρη -προς το παρόν- λίστα «στόχων» της ΕΕ που περιλαμβάνει ολιγάρχες, πολιτικούς και όσους λέγεται ότι ανήκουν στον στενό κύκλο του Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Σημειώνεται πως γενικά λίγα είναι γνωστά για την προσωπική ζωή της 35χρονης επιστήμονα και της 36χρονης ενδοκρινολόγου, αλλά αναμένεται να υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε όλη την ήπειρο από την Τετάρτη. Αν και δεν είναι σαφές αν οι δύο έχουν περιουσία εκτός Ρωσίας, οποιαδήποτε πιθανή ζωή πολυτέλειας που θα μπορούσαν να έχουν στην Ευρώπη είναι πλέον πιθανό να αποτελεί ένα μακρινό όνειρο, όπως γράφει το ίδιο μέσο.

Το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που η G7, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε απαγόρευση «όλων των νέων επενδύσεων» στη Ρωσία στο πλαίσιο των τελευταίων οικονομικών αντιποίνων κατά του Πούτιν.

Τα νέα μέτρα θα διευρύνουν επίσης το «δίχτυ» των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες και τις κρατικές επιχειρήσεις και θα στοχεύουν στο να πλήξουν σημαντικά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων θεωρείται πως προκλήθηκε από τους ισχυρισμούς για «γενοκτονία», θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου κατά Ουκρανών πολιτών που ανακαλύφθηκαν μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη θέση τους στη Μπούχα, κοντά στο Κίεβο.