Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από την επίθεση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε ότι το κτήριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

Ανησυχία για ορφανά εγκλωβισμένα σε σανατόριο

Εν τω μεταξύ, ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται “σε μεγάλο κίνδυνο”, εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικής πόλης που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου. 

Πλέον βρίσκονται “σε μεγάλο κίνδυνο”, καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξέι Βολοστσούκ. 

Ο ίδιος κατέφυγε μέσα στο σανατόριο πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη που υποφέρει από έλλειψη νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και όπου σχεδόν όλες οι επικοινωνίες είναι κομμένες. 

Όταν έφθασε στη Ζαπορίζια την Παρασκευή, ο Βολοστσούκ δήλωσε ότι τα παιδιά ζουν σε παγωμένα υπόγεια και δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στην κλινική τις τελευταίες ημέρες. 

Πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο 

Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις Δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα το Σάββατο. 

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα. Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. 

6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις το Σάββατο, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων 

Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος — πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα. Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη. 

Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος