Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Κομισιόν φέρεται να πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου. Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η ιστοσελίδα Politico, που υπογραμμίζει πως η Λιθουανία έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.
Πάνω από χίλια πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».Ο πατριάρχης Κύριλλος, «ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank της Μόσχας και της Russian Agricultural Bank, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ. Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, δήλωσε η πηγή, περιπλέκοντας τις συναλλαγές τους με άλλους δανειστές.

Ωστόσο η Επιτροπή δεν πρότεινε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών ούτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος άλλων ρωσικών τραπεζών σε προηγούμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της VTB.
Σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο

Νωρίτερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέλυσε το σχέδιο απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η ίδια απαρίθμησε τα κύρια θέματα της πρότασης:

«Πρώτον, απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα και που είναι υπεύθυνοι για την απάνθρωπη πολιορκία της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του πολέμου του Κρεμλίνου: ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε.
Δεύτερον, αποσυρθήκαμε από την SberBank - μακράν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και δύο άλλες μεγάλες τράπεζες. Με αυτό, χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να διεξάγει καταστροφές. Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα.
Τρίτον, απαγορεύουμε τρεις μεγάλους ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς από τα ραδιοκύματα μας. Δεν θα τους επιτραπεί να διανέμουν πλέον το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, με οποιαδήποτε μορφή ή μορφή είτε πρόκειται για καλωδιακή τηλεόραση, είτε για δορυφορική, είτε για το διαδίκτυο, είτε για εφαρμογές για smartphone. Έχουμε εντοπίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν. Δεν πρέπει να τους δώσουμε πλέον βήμα για να διαδίδουν αυτά τα ψέματα. Επιπλέον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές, συμβούλους και spin-doctors από την Ευρώπη. Και αυτό θα πρέπει τώρα να σταματήσει. Απαγορεύουμε την παροχή αυτών των υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες.
Το τελευταίο μου σημείο σχετικά με τις κυρώσεις: Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, ξεκινήσαμε με τον άνθρακα. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο.
Ας είμαστε σαφείς: δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλώς να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείνουμε τώρα την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών σε όλο το ρωσικό πετρέλαιο, θαλάσσιο και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με ομαλό τρόπο, με τρόπο που θα επιτρέψει σε εμάς και τους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Για τον λόγο αυτό θα διακόψουμε σταδιακά τη ρωσική προμήθεια αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους. Έτσι, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες απώλειες για εμάς και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Διότι για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή».