Μια ομάδα χάκερ, που συνδέεται με την κύρια υπηρεσία κατασκοπείας της Ουκρανίας, κατάφερε να κλέψει τα σχέδια κατασκευής για πάνω από 500 ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας (GUR).

Η ομάδα, με το όνομα «Blackjack», η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), εισέβαλε σε μια ρωσική κρατική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στις κατασκευές για τον στρατό του Ρώσοου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ομάδα «Blackjack» μπόρεσε να λάβει πάνω από 1,2 τεραμπάιτ εμπιστευτικών δεδομένων. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν χάρτες πάνω από 500 στρατιωτικών βάσεων σε ολόκληρη τη Ρωσία και σε περιοχές στην Ουκρανία που είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Ανάμεσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι το αρχηγείο του ρωσικού στρατού, εγκαταστάσεις αεράμυνας και οπλοστάσια όπλων.

«Κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής/ανακατασκευής ή σχεδιάζονται να κατασκευαστούν, μεταφέρθηκαν στις Δυνάμεις Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας», ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης της ομάδας Blackjack, όλα τα κλεμμένα δεδομένα διαγράφηκαν από επτά διακομιστές της Ρωσίας, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι οι χάκερ απενεργοποίησαν επίσης 150 υπολογιστές. «Στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι εργάτες στις κατασκευές έμειναν χωρίς δεδομένα και αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών. Τώρα θα πρέπει να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις από μνήμης», ανέφεραν πηγές από τις ουκρανικές αρχές σε δημοσίευμα του ουκρανικού Ukrinform

Η είδηση έρχεται λίγες μέρες αφότου η ομάδα χάκερ φέρεται να πραγματοποίησε μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του παρόχου διαδικτύου της Μόσχας M9 Telecom, αφήνοντας τους κατοίκους της Μόσχας χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το Ukrinform.

Το ουκρανικό δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμη πηγή, σημείωσε ότι επρόκειτο για μια επίθεση προθέρμανσης πριν από μια μεγαλύτερη, η οποία θα πραγματοποιηθεί για να εκδικηθεί τους Ρώσους χάκερ που διείσδυσαν στον γίγαντα επικοινωνιών της Ουκρανίας Kyivstar το 2023.

Σε αυτή την επίθεση, Ρώσοι χάκερ είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα της ιδιωτικής εταιρείας τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023. Περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες έμειναν χωρίς δικτύου για μέρες, από τις 12 Δεκεμβρίου.