Η Ρωσία έχει προκαλέσει «τρελό πανικό» καθώς εκκενώνει μια πόλη που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ανέφερε ότι υπάρχει αναμονή πέντε ωρών στους δρόμους καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα προσπαθούν να απομακρυνθούν.

Η Ρωσία έχει καλέσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν 18 οικισμούς στην περιοχή της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένου του Ενερχοντάρ, που είναι κοντά στο εργοστάσιο, πριν από την αντεπίθεση του Κιέβου που αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Με αφορμή το κάλεσμα απομάκρυνσης των κατοίκων, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο «σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος» στον σταθμό της Ζαπορίζια.

«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση του IAEA.

«Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί. Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και ο IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου», δήλωσε. Οι ειδικοί του Οργανισμού, που βρίσκονται στην περιοχή, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για να «εντοπίσουν κάθε πιθανό αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», διευκρίνισε ο Γκρόσι.

Η δήλωση του IAEA ανέφερε ότι «ενώ το προσωπικό παραμένει στο σημείο» υπάρχει «βαθιά ανησυχία για τις ολοένα και πιο τεταμένες, αγχωτικές και δύσκολες συνθήκες για το προσωπικό και τις οικογένειές τους». Σημείωσε επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες του IAEA στο εργοστάσιο «έλαβαν πληροφορίες ότι η ανακοινωθείσα εκκένωση των κατοίκων από την κοντινή πόλη Ενερχοντάρ – όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου – έχει ξεκινήσει».

Την Παρασκευή, ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, περιφερειακός αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα είχε ανακοινώσει τη μερική εκκένωση 18 κοινοτήτων υπό ρωσική κατοχή στην περιοχή της Ζαπορίζια, κυρίως στο Ενερχοντάρ. Αυτές οι «προσωρινές» εκκενώσεις, σύμφωνα με τον Μπαλίτσκι, αφορούν κατά προτεραιότητα τα παιδιά με τους γονείς τους, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς και ασθενείς νοσοκομείων εν μέσω κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον ίδιο, των ουκρανικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να απομακρύνουν περίπου 70.000 ανθρώπους από κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια, υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο της διοίκησης κατοχής, τον Αντρέι Κοζένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Ο IAEA έχει εκδώσει προειδοποιήσεις στο παρελθόν σχετικά με την ασφάλεια στο εργοστάσιο – το οποίο κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες της εισβολής της πέρυσι – αφού οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν προσωρινές διακοπές ρεύματος. Τον Μάρτιο μάλιστα προειδοποίησε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με γεννήτριες ντίζελ για να διατηρήσει τα συστήματα ψύξης σε λειτουργία, μετά από ζημιές στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.