Η αιφνίδια επίσκεψη του βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας με ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ καθώς και το σχόλιο του βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπει – ο οποίος δήλωσε ότι οι συζητήσεις που θα είχε ο κ. Γουάλας την Τρίτη ήταν “πέρα από κάθε φαντασία” – εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα, σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο.

Ο Μπεν Γουάλας πραγματοποίησε εσπευσμένα επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να συνομιλήσει με τον ομόλογό του και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για “κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια”, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Sky News, που επικαλείται μια πηγή και έναν αξιωματούχο.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι προσπάθησε σήμερα το πρωί να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια συγκυρία όπου εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις του, καταφεύγοντας ενδεχομένως ακόμη και σε πυρηνικό πλήγμα.

Πηγή που επικαλείται το Sky News από το βρετανικό υπυοργείο Άμυνας, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του ταξιδιού του κ. Γουάλας, λέγοντας όμως πως “ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας” ενώ συμπλήρωσε πως “θα επισκεφθεί τον ομόλογό του στο Πεντάγωνο και ανώτερα στελέχη στον Λευκό Οίκο”.

Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, έδωσε επίσης μια παρόμοια περιγραφή: “Βρίσκεται εδώ σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξουν την Ουκρανία, καθώς και για να επιβεβαιώσει και πάλι τους διατλαντικούς δεσμούς και τη συνεργασία που μοιράζονται οι δύο χώρες μας όταν πρόκειται για θέματα όπως η Ρωσία”.
Οι ανησυχητικές δηλώσεις του βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Τζέιμς Χίπει έδωσε την αίσθηση ότι οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο Sky News.

“Εμείς εδώ στο Υπουργείο Άμυνας κάνουμε καλή δουλειά για να κρατήσουμε το έθνος μας ασφαλές σε μια εποχή απίστευτης παγκόσμιας ανασφάλειας”, είπε.

“Το αφεντικό μου, ο Μπεν Γουάλας, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον σήμερα το πρωί και έχει το είδος των συζητήσεων που… πέρα από κάθε πίστη πραγματικά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που αυτού του είδους οι συζητήσεις είναι απαραίτητες”.

Ερωτηθείς από το Sky News σχετικά με τις “πέρα από κάθε πίστη” παρατηρήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου δήλωσε: “Σας παραπέμπω πίσω στον υπουργό γι’ αυτό το θέμα”.

Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Sky News το πρωί της Τετάρτης, χαρακτήρισε το ταξίδι του κ. Γουάλας “φυσιολογικό και κανονικό μέρος μιας ειλικρινά πολύ ανώμαλης και διεστραμμένης κατάστασης” και υπέδειξε ότι ήταν απάντηση στην αυξημένη στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών από τη Ρωσία.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη, διότι οι άμαχοι στοχοποιούνται με νέο τρόπο και έτσι πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό, και η απάντησή μας πρέπει να γίνει με ρυθμό”, δήλωσε ο κ. Cleverly.

“Υπάρχουν συζητήσεις που ειλικρινά δεν θέλετε να γίνουν μέσω τηλεφώνου”.

Και πρόσθεσε: “Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε ένα πλήρες φάσμα για το πώς βοηθάμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν – δεν είμαστε σε αυτούς, είμαι εδώ και όχι στις ΗΠΑ – οπότε δεν πρόκειται να κάνω εικασίες”.
Η απουσία φρουράς επιβεβαιώνει το ξαφνικό της επίσκεψης

Απόδειξη ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί βιαστικά και κρατήθηκε χαμηλό προφίλ, είναι άλλωστε και το ότι δεν υπήρχε τιμητική φρουρά για να υποδεχθεί τον κ. Γουάλας στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής βουλευτών στο Λονδίνο για να συζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την Τρίτη, αλλά αναγκάστηκε να το ακυρώσει.

Το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Γουάλας και ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, συμμετείχαν και οι δύο και είχαν επίσης διμερή συνάντηση εκεί.
Η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας είναι “επικίνδυνη” και “απερίσκεπτη”

Ερωτηθείς εάν το ΝΑΤΟ θα εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής της συμμαχίας, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στους δημοσιογράφους: “Ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης και η αποτροπή της επιθετικότητας, καθώς και η αποτροπή του καταναγκασμού εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

“Οι περιστάσεις στις οποίες το ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά μακρινές. Η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας είναι επικίνδυνη, απερίσκεπτη. Και γνωρίζουν ότι αν χρησιμοποιήσουν πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Και γνωρίζουν επίσης ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί” είπε.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διεξάγουν αυτή την εβδομάδα μια ετήσια άσκηση για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους να εξαπολύουν πυρηνικά πλήγματα. Η εκπαίδευση, που φέτος φιλοξενείται από το Βέλγιο, πραγματοποιείται πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Θάλασσα και το Βέλγιο.

Η Ρωσία πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει ετήσιες πυρηνικές ασκήσεις.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι Ρώσοι δεν τις έχουν ενημερώσει για τις πυρηνικές τους ασκήσεις, πληροφορίες που κανονικά θα περίμεναν να λάβουν.