Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε ότι συζήτησε θέματα πυρηνικών εξοπλισμών και για την Ουκρανία σε μια συνάντηση που είχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπερνς.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Τουρκία στις 14 Νοεμβρίου στην υψηλότερου επιπέδου επαφή πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως στο τι συζητήθηκε, λέγοντας ότι το θέμα είναι ευαίσθητο. Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι ο Μπερνς απηύθυνε μια προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα υπήρχαν από την οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία.

Η Ελίζαμπεθ Ρουντ, επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Μόσχα, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti αυτή την εβδομάδα ότι ο Μπερνς «δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα και δεν συζήτησε μια διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Ο Ναρίσκιν δήλωσε στο Ria Novosti: «Από την πλευρά μου, επιβεβαιώνω την δήλωση της κυρίας Ρουντ. Επιπροσθέτως, μπορώ να τονίσω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά σε αυτήν την συνάντηση ήταν ”στρατηγική σταθερότητα”, ”πυρηνική ασφάλεια”, ”Ουκρανία” και ”καθεστώς του Κιέβου”».

Επιβεβαίωσε επίσης τη δήλωση της Ρουντ ότι οι δύο χώρες έχουν έναν δίαυλο για τη διαχείριση των κινδύνων και ότι εάν υπάρξει ανάγκη για άλλη μια τέτοια συζήτηση, θα μπορούσε να γίνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ