Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της στο κόμμα για μια ανώτερη και πιο επικερδή θέση εργασίας.

Ορισμένα από τα πιο υψηλόβαθμα πρόσωπα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Τζοσέπ Μπορέλ, και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, έστειλαν επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθούν ότι ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ ως ειδικού συμβούλου «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας διορισμού».

Ο Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα του CDU με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει αν ήταν ο υποψήφιος με τις υψηλότερες επιδόσεις στη διαδικασία επιλογής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η θέση αυτή έχει βαθμό εντός της Επιτροπής που επιτάσσει μισθό 17.000 ευρώ το μήνα.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε τον διορισμό λέγοντας ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαδικασίες». Την επιστολή υπέγραψαν επίσης ο Νίκολας Σμιτ, επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, και ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος για την οικονομία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι καθόλου σίγουρη η δεύτερη θητεία της

Μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουρη για τη θέση. Είχε ήδη επιλεγεί ως μοναδική υποψήφια για τη θέση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την ομάδα-ομπρέλα των κεντροδεξιών κομμάτων της ΕΕ στην οποία ανήκει το κόμμα CDU και η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Παρασκευή το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι το δεξί χέρι της φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή, ο Μπγιορν Ζάιμπερτ, θα έπαιρνε άδεια άνευ αποδοχών για να διευθύνει την εκστρατεία της. Είπε ότι θα επιστρέψει στη δουλειά του μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, παρόλο που η εκστρατεία δεν θα τελειώσει πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις νέες κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες.

Η παρέμβαση ανώτερων πολιτικών της ΕΕ στη διαμάχη είναι το πρώτο σημάδι προβλήματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής. Η προεκλογική της εκστρατεία ξεκινά από την Ελλάδα την Κυριακή.

Η θέση της δεν είναι καθόλου εγγυημένη, με τους τέσσερις υπογράφοντες την επιστολή να προέρχονται από κόμματα εκτός ΕΛΚ. Ο επαναδιορισμός της μετά τις ευρωεκλογές θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα την έγκριση των κομμάτων αυτών – της ομάδας του Μπορέλ, των σοσιαλιστών, και της ομάδας του Μπρετόν, των φιλελευθέρων – για να λάβει την πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο.

Ο Πίπερ δεν απάντησε στους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να αναλάβει τον ρόλο, «ακόμη και αν με βαριά καρδιά εγκαταλείπω το κοινοβούλιο». Οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι η διαμάχη ήταν «καθαρή κομματική πολιτική» ενόψει των εκλογών, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους υπογράφοντες δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις πριν από τον διορισμό.

Με πληροφορίες από Guardian