Με περιουσία που πλέον ανέρχεται στα 186.3 δισ. δολάρια, ο Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, προσπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος κατά 300 εκατ. δολάρια. Ο ηγέτης της Amazon έχει πλέον περιουσία 186 δισ. δολάρια, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Έλον Μασκ με 147,3 δισ. δολάρια.

Η περιουσία του Αρνό αυξήθηκε από 76 δισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 186,3 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, μια τεράστια αύξηση άνω των 110 δισ. δολαρίων τους τελευταίους 14 μήνες, χάρη στην επίδοση του ομίλου LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), που φαίνεται να αψηφά την πανδημία.

Η LVMH, η οποία κατέχει επίσης οίκους οι Fendi, Christian Dior και Givenchy, σημείωσε κέρδη 0,4% τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα 320 δισ δολάρια και ανεβάζοντας τα προσωπικά μερίδια του Αρνό σε πάνω από 600 εκατ. δολάρια.

Το lockdown της Ευρώπης

Η LVMH και ο Αρνό αντιπροσωπεύουν την αξιοσημείωτη άνοδο των πολυτελών οίκων της Ευρώπης και της μόδας κατά το lockdown.

Με την ώθηση της “δυναμικής” των αγοραστών στην Κίνα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Flavio Cereda, η LVMH κατέγραψε έσοδα 17 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, αύξηση 32% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Κατά την περίοδο από 18 Μαρτίου 2020 έως τη Δευτέρα, η περιουσία του αντιπάλου Φρανσουά Πινό, του οποίου ο όμιλος Kering κατέχει πολυτελείς μάρκες όπως οι Saint Laurent, Alexander McQueen και Gucci, αυξήθηκε από 27 δισ. δολάρια σε 55,1 δισ. δολάρια. Στη Chanel (η οποία δεν είναι στο χρηματιστήριο) οι αδελφοί Alain Wertheimer και Gerard Wertheimer, εγγονές του ιδρυτή Pierre Wertheimer, έχουν πλέον περιουσία 35 δισ. δολάρια, υπερδιπλασιάζοντας την περιουσία τους που ανερχόταν σε 17 δισ. δολάρια το 2020. Ακόμη και η Φρανσουάζ Μπετανκούρ, εγγονή του ιδρυτή της L’Oréal, κέρδισε περί τα 40 δισ., φτάνοντας στα 87,8 δισ. δολάρια τη Δευτέρα.

Ευρωπαίος στο Νο1

Με τα χρόνια, στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes κυριαρχούσαν σε μεγάλο βαθμό οι Αμερικανοί. Η κορυφαία θέση έχει καταληφθεί από πολίτες των ΗΠΑ όπως οι Μπέζος, Μασκ, Γκέιτς και Μπάφετ για το μεγαλύτερο μέρος των δύο δεκαετιών, με μόνο τον Κάρλος Σλιμ του Μεξικού να διακόπτει την κυριαρχία τους. 

Για αρκετά χρόνια στις αρχές του αιώνα, οι πλουσιότεροι Ευρωπαίοι ήταν οι ιδρυτές της Aldi, Τέο και Καρλ Αλμπρεχτ. Έφτασαν στην πρώτη δεκάδα αλλά ποτέ στην κορυφή. Ο Μπερνάρ Αρνό έκανε το ντεμπούτο του στους 10 πρώτους στα μέσα του 2005, με περιουσία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρνό βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα από το 2018 και ήταν 11ος την προηγούμενη χρονιά. Έγινε το τρίτο πλουσιότερο άτομο το 2019, με περιουσία 76 δισ. δολαρίων. Προσπέρασε πρόσκαιρα τον Μπέζος και έγινε ο πλουσιότερος του κόσμου, στις 10:30 π.μ. στις 16 Δεκεμβρίου 2019. Η μετοχή της Amazon έκλεισε τελικά υψηλότερα, πετώντας τον Γάλλο μεγιστάνα πίσω στο νούμερο δύο.

Από την αρχή της πανδημίας, η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του είχε μεγάλες διακυμάνσεις, με πολλούς να κερδίζουν ή να χάνουν δισεκατομμύρια. Ο Έλον Μασκ έγινε για λίγο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2021, όταν η περιουσία του έφτασε τα 189,7 δισ. δολάρια. Αυτό αντιπροσώπευε ένα εκπληκτικό κέρδος 165 δισ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020, όταν η περιουσία του κυμαινόταν περί τα 24,6 δισ. δολάρια