Ο Τζέφρι Επστάιν πλήρωσε 150.000 δολάρια στον Λέον Μποτσταϊν και μετέφερε 270.000 δολάρια μεταξύ λογαριασμών για τον Νόαμ Τσόμσκι, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο ακαδημαϊκοί, δίνοντας ακόμη μία γεύση για το πώς ο χρηματιστής, που φέρεται να αυτοκτόνησε στο κελί του, παρείχε χάρες σε όσους σχετίζονταν μαζί του.

Οι Μπότσταϊν και Τσόμσκι συναντήθηκαν πολλές φορές με τον Επστάιν μετά την πρώτη του καταδίκη και αφότου είχε εγγραφεί ως σεξουαλικός δράστης, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Wall Street Journal.

Ο Τσόμσκι, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής, είπε στη WSJ ότι συναντιόντουσαν περιστασιακά για να συζητήσουν πολιτικά και ακαδημαϊκά θέματα. Ο Μποτσταϊν, επί μακρόν πρύτανης του Bard College στη Νέα Υόρκη, είπε ότι συναντήθηκε με τον χρηματιστή σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια για το σχολείο.

Ήταν μεταξύ των πολλών ακαδημαϊκών, πολιτικών και επιχειρηματιών που συναντήθηκαν με τον Επστάιν τα χρόνια αφότου ομολόγησε την ενοχή του το 2008 για προσέλκυση και προμήθεια ανηλίκου για πορνεία. Κατηγορήθηκε το 2019 για trafficking και πέθανε στη φυλακή ενώ περίμενε τη δίκη του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της WSJ ο Μποτσταϊν είπε ότι έλαβε επιταγές από έναν λογαριασμό που συνδέεται με τον Επστάιν το 2016 συνολικού ύψους περίπου 150.000 δολαρίων. Ο Μποσταϊν υποστηρίζει ότι δώρισε το ποσό στον Bard εκείνη τη χρονιά ως μέρος μιας δωρεάς άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ένας εκπρόσωπος του Bard College επιβεβαίωσε ότι το σχολείο έλαβε τη δωρεά.

Ο Μποσταϊν είπε πως ο Επστάιν τον όρισε ως σύμβουλο μιας οντότητας και έκανε τις πληρωμές σαν να ήταν αμοιβές για συμβουλευτική εργασία, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο.

«Δεν έχω ιδέα γιατί επινόησε αυτό το σχέδιο», είπε ο ακαδημαϊκός. «Δεν ήθελε να γράψει επιταγή στο Bard. Με λυπήθηκε και είπε “Θα σου δώσω χρήματα και κάνεις ό,τι θέλεις με αυτά”».

Σε προηγούμενη συνέντευξή του στη WSJ είχε πει ότι Επστάιν έδωσε στο σχολείο 75.000 δολάρια σε αυτόκλητες δωρεές το 2011 και ότι συναντήθηκε μαζί του περισσότερες από 12 φορές, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα. Αργότερα είπε ότι δεν θυμόταν τις πληρωμές του 2016.

«Το σημαντικό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι δεν ωφελήθηκα προσωπικά», είπε. «Κάθε οικονομικό έτος δίνω περισσότερες δωρεές στο κολέγιο και στην [Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα]».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της WSJ ο Τσόμσκι επιβεβαίωσε ότι έλαβε μεταφορά τον Μάρτιο του 2018 περίπου 270.000 $ από έναν λογαριασμό που συνδέεται με τον Επστάιν. Είπε ότι «περιορίστηκε στην αναδιάταξη των ιδίων κεφαλαίων μου και δεν αφορούσε ούτε μια δεκάρα από τον Επστάιν».

Ο Τσόμσκι εξήγησε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Επστάιν για ένα «τεχνικό θέμα» που, όπως είπε, αφορούσε την εκταμίευση κοινών κεφαλαίων που σχετίζονται με τον πρώτο του γάμο.

«Η αείμνηστη σύζυγός μου πέθανε πριν από 15 χρόνια μετά από μια μακρά ασθένεια. Δεν δώσαμε σημασία σε οικονομικά ζητήματα», είπε σε ένα email. «Ζητήσαμε συμβουλές από τον Επστάιν. Ο απλούστερος τρόπος φαινόταν να είναι να μεταφέρω χρήματα από έναν λογαριασμό στο όνομά μου σε έναν άλλο, μέσω του γραφείου του.»

Ο Τσόμσκι είπε ότι δεν προσέλαβε τον Επστάιν. «Ήταν μια απλή, γρήγορη, μεταφορά κεφαλαίων», είπε.

Την πρώτη φορά που ρωτήθηκε πό την εφημερίδα για τη σχέση του με τον Έπσταϊν, ο Τσόμσκι είχε πει «Η πρώτη απάντηση είναι ότι δεν σας αφορά. Ή οποιονδήποτε άλλο. Το δεύτερο είναι ότι τον ήξερα και συναντιόμασταν περιστασιακά».