Νέα εισβολή στη Συρία προανήγγειλε ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας νωπές τις μνήμες από την περίοδο Τραμπ, όπου η Τουρκία είχε εξαπολύσει ένα μπαράζ στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕA), αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Ενόψει και των εκλογών, ο τούρκος πρόεδρος έχει στοχοποιήσει τους Κούρδους στο εσωτερικό της Συρίας και θέλει να παρεμποδίσει το παράδειγμα που δίνουν οι αυτόνομες κουρδικές κοινότητες.

Επιπρόσθετα, το τουρκικό καθεστώς πιέζεται πολύ από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία στο εσωτερικό του, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα βέλη της αντιπολίτευσης, ενώ χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα.

Καθώς ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει το σχέδιο μετεγκατάστασης ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, θέλει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στο έδαφος .
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ερντογάν ανήγγειλε τη Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός πρόκειται να εξαπολύσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και έπειτα, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η Δαμασκός υπό την ηγεσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καταγγέλλει, ωστόσο, πως οι τουρκικές εισβολές συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Την Τετάρτη, το συριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιγράφοντας ως παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας. «Ισοδυναμούν με ό,τι μπορεί να περιγραφεί ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων.
www.in.gr