O κεντροαριστερός Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας καθώς νίκησε οριακά στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαίρ Μπολσονάρο.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν όλων των ψήφων, ο Λούλα συγκεντρώνει συνολικά το 50,9% έναντι 49,1% για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο και επιστρέφει στην εξουσία μετά τις δύο πρώτες θητείες του (2003-2010) και μια φυλάκιση 580 ημερών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ο Λούλα συγκέντρωσε περισσότερο από δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από τον Μπολσονάρο , σε σύνολο 124 εκατομμυρίων ψηφισάντων.
Πρόσκειται για την μικρότερη διαφορά μεταξύ δύο προεδρικών υποψηφιπων από την επιστροφή της Βραζιλίας στη δημοκρατία μετά τη στρατιωτική δικτατορία (1964-1985).

«Η Βραζιλία επέστρεψε» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Λούλα. Δημοσίευσε μαλιστα στο Twitter μια φωτογραφία με τα τέσσερα δάκτυλά του χεριού του ,στη σημαία της Βραζιλίας.

«Η Βραζιλία χρειάζεται ειρήνη και ενότητα », είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. «Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται έναν ζωντανό Αμαζόνιο.Σήμερα λέμε στον κόσμο ότι η Βραζιλία επέστρεψε, είναι πολύ μεγάλη χώρα για να υποβιβαστεί σε αυτόν τον θλιβερό ρόλο του παρία στον κόσμο », είπε ο Λούλα , τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει για τα 215 εκατομμυρια των Βραζιλιάνων και όχι μόνο για αυτούς που τον ψήφισαν. «Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο» . «Η πιο επείγουσα δέσμευσή μας είναι να εξαλείψουμε ξανά την πείνα» σημείωσε και πρόσθεσε:«Αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα, γιατί κανείς δεν θέλει να ζει σε μια οικογένεια όπου κυριαρχεί η διχόνοια. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ζήσει σε μια διχασμένη χώρα, σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση. Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τον άλλον ως εχθρό. Είναι καιρός να καταθέσουμε τα όπλα που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν χρησιμοποιηθεί», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους Βραζιλιάνους για να φτιάξουν μια πιο ανεπτυγμένη, δικαιότερη και πιο αδελφική Βραζιλία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα είναι αν ο Μπολσονάρο θα αποδεχθεί την ετυμηγορία των εκλογών, όντας ο πρώτος πρόεδρος που διεκδικεί δεύτερη θητεία και που δεν επανεκλέγεται μετά την επιστροφή στη δημοκρατία το 1985.
Πολλοί φοβούνται έναν βραζιλιάνικο μετασεισμό και επανάληψη της επίθεσης στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020.

Οπως είπε άλλωστε ο Λούλα στη νικητήρια ομιλία του, «δεν αντιμετωπίσαμε έναν αντίπαλο, αλλά την μηχανή του βραζιλιάνικου κράτους που τέθηκε στην υπηρεσία του υποψηφίου για να μας εμποδίσει να κερδίσουμε τις εκλογές»
Συγχαρητήρια από Μπάιντεν και Μακρόν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δημοσίευσε ένα μήνυμα συγχαίροντας τον Λούλα λιγότερο από 40 λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Συγχαρητήρια στον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του ως ο επόμενου προέδρου της Βραζιλίας μετά από μια ελεύθερη, δίκαιη και αξιόπιστη εκλογική διαδικασία. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας τους επόμενους μήνες και χρόνια», τόνισε ο Μπάιντεν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Λούλα, τονίζοντας οπτι η εκλογή του «ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας» . «Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και να ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας» , έγραψε ο Μακρόν στο Twitter μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.
naftemporiki.gr