Οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης αναδημοσίευσαν άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Daily NK,σύμφωνα με το οποίο ο Κιμ Γιόνγκ Ουν πέρασε νόμο που προβλέπει έως και την εκτέλεση όποιου βάζει λαθραία στη χώρα του K-pop μουσική. Στο ίδιο έγγραφο αυτό το είδος αναφέρεται ως ‘σατανικός καρκίνος’ που έχει ως στόχο ‘να διαφθείρει τον τρόπο που ντύνονται, κουρεύονται, μιλούν και συμπεριφέρονται’ οι νέοι. Toν Γενάρη του 2016, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες αναζητούσαν τους τρόπους να τιμωρήσουν τη Βόρεια Κορέα για την τέταρτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας, οι Νοτιοκορεάτες είχαν εκφράσει τη δυσανασχέτηση τους με K-pop. Στις 5 τα ξημερώματα, ανήμερα του εορτασμού των 33ων γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των χωρών (έχει εύρος 4 χιλιομέτρων), είχαν τοποθετηθεί 11 τεράστια μεγάφωνα (στην πλευρά της Νοτίου Κορέας) και άρχισαν να εκπέμπουν -στη διαπασών- μηνύματα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Κορέα, την ανωτερότητα της δημοκρατίας στη Νότιο Κορέα, ειδήσεις από όλον τον κόσμο και δημοφιλή τραγούδια της Κ-pop. Ένα είναι αυτό που ακολουθεί από το συγκρότημα με όνομα Big Bang και τίτλο το “Bang, bang, bang”.

Η επιλογή της Νοτίου Κορέας να ‘κλείσει’ το πρόγραμμα της προπαγάνδας με K-pop δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι γνωστό πως στην άλλη πλευρά υπάρχουν εκατομμύρια φαν της συγκεκριμένης μουσικής. Αυτοί, κατά τον Κιμ Γιονγκ Ουν καταπατούν νόμους (αγοράζουν κάτι που είναι απαγορευμένο στη χώρα) και τιμωρούνται πολύ αυστηρά, όταν συλλαμβάνονται. Συνήθως εκτίουν ποινές φυλάκισης σε στρατόπεδα -όπου δουλεύουν όλη μέρα, υποσιτίζονται και σπάνια βλέπουν το φως της ημέρας.

Οι πληροφορίες ήθελαν τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες να ολοκληρώνουν τη μετάδοση, ανοίγοντας πυρ κατά των μεγαφώνων.

Παρ’ όλα αυτά, το 2018 έγινε μια κίνηση καλής θέλησης και από τις δυο πλευρές, ώστε να γίνει στην Πιονγιάνγκ η πρώτη εμφάνιση Νοτιοκορεατών καλλιτεχνών, έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Το event είχε τίτλο “Spring is coming’ και την Πρωταπριλιά πέρασαν τα σύνορα 190 μέλη της K-pop σκηνής, για δυο εμφανίσεις στο East Pyongyang Grand Theater -χωρά 1500 θεατές. Ξεκάθαρα είχαν να ακολουθήσουν σειρά από ‘πρέπει’, ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Φτάνουμε έτσι, στο σήμερα με τον Δικτάτορα να ενημερώνει πως “η K-pop είναι σατανικός καρκίνος” και για να προφυλάξει τους πολίτες του, επιβάλει νέες πιο αυστηρές κυρώσεις “για όσους συλληφθούν να ακούν ή να έχουν στην κατοχή τους αυτήν τη μουσική”. Η είδηση αυτή έγινε γνωστή μέσω διαρροής εγγράφων του Κόμματος του Ουν, στο πρακτορείο ειδήσεων Daily NK που έχει έδρα στη Σεούλ.

Η αντίδραση της Βορείου Κορέας ήταν να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο. Βάσει αυτού, οι ‘πολιτιστικές εισαγωγές που γίνονται από το Νότο είναι σατανικός καρκίνος που έχει ως στόχο να διαφθείρει τα νιάτα της Βορείου Κορέας, σε επίπεδο ενδυμασίας, χτενισμάτων, ομιλίας και συμπεριφορών, σαν το Footloose τη δεκαετία του΄80, αλλά σε πολύ πιο ‘σκοτεινή’ μορφή’. Και για αυτό από το Δεκέμβρη θα ισχύουν νέοι κανόνες που θα προβλέπουν και 15ετη φυλάκιση, σε στρατόπεδο εργασίας “όσων συλληφθούν να έχουν στην κατοχή τους ή να παρακολουθούν περιεχόμενο από τη Νότιο Κορέα”. Η προηγούμενη μεγαλύτερη τιμωρία ήταν η 5ετης φυλάκιση.

Εκείνοι που θα κάνουν το λάθος να βάλουν στη Βόρειο Κορέα, λαθραία, υλικό από τη Νότιο “αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο εκτέλεσης”. Στο νέο νόμο υπάρχουν τιμωρίες και “για όσους συλληφθούν να τραγουδούν, να μιλούν ή να γράφουν σε στιλ της Νοτίου Κορέας”. Θα είναι τα δυο χρόνια σε στρατόπεδα εργασίας.

Τον περασμένο Μάιο, πολίτης της χώρας δολοφονήθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα, γιατί έβαλε στη Βόρειο Κορέα K-pop μουσική και άλλα είδη νοτιοκορεάτικης ψυχαγωγίας.