Με τον αριστούχο πρόσφυγα μαθητή από τη Γουϊνέα, που κινδυνεύει με απέλαση, συναντάται την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό, έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συναντήθηκε με τον μαθητή και τόνισε ότι «ο Σαϊντού πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, μην τον προδώσει και δεύτερη πατρίδα», σημειώνοντας ότι «είναι ευθύνη της πολιτείας να σταθεί δίπλα σε κάθε Σαϊντού».

«Εν όψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει εδώ και καιρό από την πλευρά της πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του. Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού, το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας, κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Κεραμέως: «Ενισχύσαμε τον φάκελο του μαθητή»

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της για την υπόθεση του μαθητή πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος κινδυνεύει να απελαθεί, ενημέρωσε ότι «ο διευθυντής, οι καθηγητές, οι συμμαθητές του και το υπουργείο Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών».

 Αρμόδια πηγή με γνώση όσων γίνονται στο παρασκήνιο, σημειώνει ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και έχουν υποβληθεί θετικές εισηγήσεις από τους δασκάλους και το υπουργείο να κατατεθούν υποστηρικτικά στοιχεία.

Κινδυνεύει με απέλαση

Ο Σαϊντού Καμαρά, που αρίστευσε στο Λύκειο, κινδυνεύει να απελαθεί, καθώς δεν τηρεί τα κριτήρια για ανανέωση της άδειας παραμονής του. Ο νεαρός, που κατάφερε να φύγει από τη Γουϊνέα εξαιτίας της φτώχειας, έφτασε στη χώρα μας το 2019. Μόλις έφτασε στην Αθήνα άρχισε να φοιτά στο 1ο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου και εντάχθηκε αμέσως στην τοπική κοινωνία, ενώ μέσα σε μόλις 3 χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου του.

Το πρώτο αίτημά του για άσυλο μετά την ενηλικίωση απορρίφθηκε και οι ελπίδες όλων είναι στην επανεξέταση του αιτήματος στις 30 Μαρτίου.

 O Σαϊντού Καμαρά ανήμερα της 25ης Μαρτίου παρέλασε στον Άγιο Δημήτριο, εκεί όπου ζει, τιμώντας την Εθνική Επέτειο. «Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα», δήλωσε στις κάμερες.

Δείτε σχετικό βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=7jbkd6pmv2U