Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επικήρυξε τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, προσφέροντας στην παραστρατιωτική οργάνωση Wagner το χρηματικό ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δολοφονία του.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «Il Foglio», η υπηρεσία πληροφοριών της Ιταλίας υπέκλεψε την σχετική εντολή του Μεντβέντεφ -πρώην προέδρου του Κρεμλίνου- προς την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.

Ο Μεντβέντεφ -αναπληρωτής επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας- φέρεται να διέταξε αυτή τη δολοφονία πριν ο Κροσέτο κάνει μια δήλωση στην οποία κατηγορούσε τη Wagner ότι συνέβαλε στη μεταναστευτική κρίση της ΕΕ οργανώνοντας τη ροή μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο πληρώνει 15 εκ. δολάρια για «το κεφάλι» του Ιταλού υπουργού Άμυνας

Τον Ιανουάριο, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε δημόσια τον Κροσέτο ως «εκκεντρικό» και έναν από τους «αμέτρητους ανόητους στις δομές εξουσίας της Ευρώπης». Η ιταλική εφημερίδα ανέφερε ότι και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών στη Γαλλία και την Πολωνία εξέφρασαν ανησυχία για την υποτιθέμενη εντολή του Μεντβέντεφ στη Wagner.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση έχει πολλούς πυρήνες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας και της Εσθονίας.

«Υπάρχει πραγματική απειλή ότι το Κρεμλίνο κινείται εναντίον του Ιταλού υπουργού Άμυνας, με επιβράβευση 15 εκατομμύρια δολάρια για “το κεφάλι του”. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το ρεπορτάζ που έφτασε στην κορυφή της κυβέρνησης από τις πληροφορίες μας», σημειώνει η αναφορά της ιταλικής εφημερίδας


Ο Μεντβέντεφ θεωρεί υπεύθυνο τον Κροσέτο για την «προδοσία» της Ιταλίας στη Ρωσία

Η έκθεση ανέφερε, επίσης, ότι ο Μεντβέντεφ ενδεχομένως να θεωρεί τον δεξιό κεντρο Κροσέτο υπεύθυνο για την υποτιθέμενη προδοσία της Ιταλίας -μέλους του ΝΑΤΟ- προς τη Ρωσία, παρόλο που η Μόσχα είχε βοηθήσει τη Ρώμη όταν είχε την ανάγκης της.

Ο Κροσέτο, που βρίσκεται στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ιταλίας από τον Οκτώβριο προειδοποίησε για την ανάγκη ισχυρής άμυνας της Ουκρανίας προκειμένου να αποτραπεί ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, φέρεται να προσβλέπει ξανά στην κορυφαία θέση του Κρεμλίνου εάν ο Πούτιν παραιτηθεί λόγω κακής υγείας και της πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε από τις συνέπειες του πολέμου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, που συνήθως είναι αρκετά δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει απαντήσει στην αναφορά της «Il Foglio».