Το παρών στη Μητρόπολη για την κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, θα δώσει αύριο το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί ειδικότερα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου ουσιαστικά θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έστω κι ανεπισήμως, η σορός του έκπτωτου μονάρχη, αύριο στις 10.15 το πρωί μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία.
Υπενθυμίζεται ότι με δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός είχε δείξει σαφώς τη διαφωνία του με την επιλογή να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως ιδιώτης. “Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ανώτατος άρχοντας της χώρας, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Ολυμπιονίκης. Με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημόσια δαπάνη.

Ο κ. Σαμαράς άλλωστε διαχρονικά υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει έμφαση στη δεξιά της πτέρυγα και διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει τη μάχη και στο κέντρο.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου στη δήλωση Σαμαρά ήταν κάτι μεταξύ απολογίας στη φιλοβασιλική δεξιά και έκκλησης να μην υπάρξει εσωστρέφεια. “Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν ειναι καιρός για να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια ή διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν”, δήλωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Εν συνεχεία δε η κυβέρνηση φοβούμενη τις αντιδράσεις της φιλοβασιλικής δεξιάς είχε αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη σε επίπεδο αντιπροέδρου. Ενώ αν και υποτίθεται ότι η σορός του έκπτωτου μονάρχη δεν θα ετίθετο σε λαϊκό προσκύνημα, εφόσον η οικογένεια Γλύξμπουργκ αποφάσιζε η κηδεία να γίνει στη Μητρόπολη, το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας θα είναι ανοιχτό στο κοινό.

Εκτός από τον κ. Σαμαρά, που δράττεται έτσι ακόμη μία φορά της ευκαιρίας να “τσιγκλήσει” εκ δεξιών το Μαξίμου, στην κηδεία αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης θα απουσιάζει στο εξωτερικό και αντ αυτού θα δώσει το παρών η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου. Στην κηδεία έχουν δηλώσει ότι θα πάνε και οι βουλευτές της ΝΔ, Μεσσηνίας Μίμης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος (και οι τρεις σαμαρικοί), αλλά και ο (καραμανλικός) βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που είναι βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Αλεξανδρούπολη επέμεινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτική κηδεία ήταν σωστή, φροντίζοντας πάντως ταυτόχρονα να κλείσει το μάτι στο μικρό αλλά φανατικό φιλοβασιλικό πυρήνα, καθώς άλλωστε οι εκλογές δεν αργούν…