Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κατηγορείται ότι έστησε τη «μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία» μέσω της εταιρείας Adani Group με έδρα την Ινδία.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hindenburg Research, η οποία έχει αρχίσει τις ανοικτές πωλήσεις του ομίλου μέσω ομολόγων, διεξήγαγε διετή έρευνα για τον επικεφαλής Gautam Adani, ο οποίος αξίζει 125 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο Gautam Adani (Γκαουτάμ Αντανί) και η οικογένειά του ήλεγχαν ένα πλέγμα υπεράκτιων λογαριασμών-καλύψεων που χρησιμοποιούσαν για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την κλοπή φορολογουμένων, ενώ παράλληλα απομυζούσαν χρήματα από τις εταιρείες που τους ανήκαν.
«Ο Adani κατάφερε αυτό το γιγαντιαίο κατόρθωμα με τη βοήθεια των αρωγών της κυβέρνησης και μιας βιομηχανίας διεθνών εταιρειών που διευκολύνουν αυτές τις δραστηριότητες», έγραψε η εταιρεία στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο όμιλος Adani αρνήθηκε αμέσως τους ισχυρισμούς και εξέφρασε το σοκ του για όσα ειπώθηκαν, τα οποία κόστισαν στην εταιρεία 12 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και είδαν τη ναυαρχίδα της, την Adani Enterprises, να πέφτει σχεδόν 4% την Τετάρτη.
Πώς είχε στηθεί η απάτη σύμφωνε με την έκθεση της Hindenburg

Στην καυστική έκθεσή της, η Hindenburg αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος Adani χρησιμοποιούσε τις υπεράκτιες οντότητές του σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Μαυρίκιος, τα νησιά της Καραϊβικής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσθέτοντας ότι ορισμένα υπεράκτια κεφάλαια και εταιρείες βιτρίνας που συνδέονται με τον όμιλο κατέχουν «κρυφά» μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο Adani.

Ο short seller ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 28 από τις εικονικές οντότητες λειτουργούσαν από τον μεγαλύτερο αδελφό του Adani, Vinod, ή τους «στενούς του συνεργάτες», καθώς η Hindenburg τόνισε την έρευνα των Ινδών αξιωματούχων σχετικά με τις καταγγελίες για απάτη εναντίον του ομίλου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτών των ερευνών, ο Vinod μετακινούσε χρήματα από υπεράκτιες οντότητες σε ιδιωτικά υπεράκτια καταπιστεύματα και εταιρείες που ανήκαν στην οικογένεια. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στη συνέχεια στις οντότητες στον Μαυρίκιο πριν χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε μετοχές του ομίλου Adani.
«Εάν ο Όμιλος Adani ελέγχει κρυφά σημαντικές ποσότητες μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο χωρίς να γνωστοποιούνται, η προκύπτουσα τιμή της μετοχής των εισηγμένων εταιρειών Adani θα μπορούσε εύκολα να χειραγωγηθεί για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του Ομίλου Adani», κατέληξε η Hindenburg.

Το υποτιθέμενο ξέπλυμα χρήματος δεν θα επέτρεπε μόνο στον όμιλο να χειραγωγεί τις μετοχές, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις εταιρείες του να «διατηρούν την εμφάνιση οικονομικής υγείας και φερεγγυότητας» παρά το χρέος τους, πρόσθεσε η Hindenburg.
Η Hindenburg δήλωσε ότι οι βασικές εισηγμένες εταιρείες της Adani είχαν «σημαντικό χρέος», το οποίο έχει θέσει ολόκληρο τον όμιλο σε «επισφαλή οικονομική βάση».
Yποστήριξε ότι οι μετοχές σε επτά εισηγμένες εταιρείες της Adani έχουν 85% απώλειες σε θεμελιώδη βάση λόγω των «ουρανοκατέβατων αποτιμήσεων», όπως τις αποκάλεσε.
Η έκθεση υπογράμμισε επίσης ότι ο όμιλος Adani έχει αποτελέσει αντικείμενο τεσσάρων κυβερνητικών ερευνών, υποστηρίζοντας ότι ο όμιλος επωφελήθηκε παράνομα από κυβερνητικά προγράμματα φορολογικών πιστώσεων.
Η ερευνητική έκθεση, δήλωσε η Hindenburg, βασίστηκε σε έρευνα διάρκειας δύο ετών, η οποία περιλάμβανε συνομιλίες με δεκάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην στελεχών του ομίλου Adani, καθώς και εξέταση εγγράφων.
Ο όμιλος Adani απορρίπτει τις κατηγορίες
Ο όμιλος Adani απέρριψε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού short-seller ως αβάσιμους, λέγοντας ότι ήταν χρονικά προσδιορισμένοι για να βλάψουν τη φήμη του ενόψει μιας μεγάλης προσφοράς μετοχών.

Η Adani Enterprises επρόκειτο να ξεκινήσει την Παρασκευή τη μεγαλύτερη δημόσια δευτερογενή προσφορά μετοχών της Ινδίας, με στόχο να συγκεντρώσει 2,5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών και την αποπληρωμή μέρους του χρέους.

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Adani, Jugeshinder Singh, δήλωσε ότι η εταιρεία σοκαρίστηκε από την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την «κακόβουλο συνδυασμό επιλεκτικής παραπληροφόρησης και μπαγιάτικων, αβάσιμων και απαξιωμένων ισχυρισμών».

«Ο Όμιλος συμμορφωνόταν πάντοτε με όλους τους νόμους», δήλωσε η εταιρεία, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς της Hindenburg.

«Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της έκθεσης προδίδει σαφώς μια θρασύτατη, κακόπιστη πρόθεση να υπονομευθεί η φήμη του Ομίλου Adani με κύριο στόχο να ζημιωθεί η επερχόμενη επακόλουθη δημόσια προσφορά της Adani Enterprises», πρόσθεσε.
Μαζί με τη βουτιά της Adani Enterprises, οι μετοχές της Adani Transmission υποχώρησαν κατά 9%, της Adani Ports And Special Economic Zone υποχώρησαν κατά 6,3%. Η νεοσύστατη τσιμεντοβιομηχανία ACC της Adani υποχώρησε κατά περισσότερο από 8%.
Στις αγορές ομολόγων, τα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ που εκδόθηκαν από την Adani Green Energy υποχώρησαν σχεδόν 15 σεντς σε λίγο κάτω από τα 80 σεντς του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.
Τα διεθνή ομόλογα που εκδόθηκαν από τις Adani Ports And Special Economic Zone, Adani Transmission και Adani Electricity Mumbai σημείωσαν παρόμοια πτώση.
Ποια είναι η εταιρεία Hindenburg
Οι βουτιές αντανακλούσαν τα ευρήματα της Hindenburg. Η Hindenburg είναι μια διακεκριμένη εταιρεία ερευνών που είναι περισσότερο γνωστή για την έκθεσή της που κατέρριψε την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nikola.
Η Hindenburg περιέγραψε την εταιρεία ως χτισμένη πάνω σε «δεκάδες ψέματα», με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της Nikola, Trevor Milton, να παραιτηθεί από πρόεδρος και να κριθεί ένοχος για απάτη στον τομέα των κινητών αξιών.