Η απόφαση του Facebook να κλείσει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ μετά την εισβολή ενός όχλου υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, φαίνεται ότι «στοίχισε» αρκετά στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Έχει επανειλημμένα ασκήσει δριμεία κριτική στο Facebook και στον ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την υποχρεωτική αλλαγή ιδιοκτησίας ή ακόμη και απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ, βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει και πάλι βολές κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που περιμένει να λάβει και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές 2024, εξέφρασε ανησυχίες για τις προσπάθειες απαγόρευσης του Tik Tok (που ανήκει στην κινεζική ByteDance) λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση απλώς θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην μητρική του Facebook, Meta. Και αυτό παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος πριν από κάποια χρόνια είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο.

«Χωρίς το TikTok, θα γίνει Facebook μεγαλύτερο και θεωρώ ότι το Facebook είναι εχθρός του λαού», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο «Squawk Box» του CNBC.

Αναγνωρίζοντας ότι οι φόβοι γερουσιαστών και βουλευτών σχετικά με την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων έχουν βάση, ο Τραμπ είπε, «υπάρχουν πολλά καλά και πολλά κακά» στην πλατφόρμα.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο TikTok που το λατρεύουν. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στο TikTok που θα τρελαθούν χωρίς αυτό», είπε ο Τραμπ.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον κινεζικό γίγαντα του Διαδικτύου ByteDance, έχει εκτιναχθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και έγινε διεθνής αίσθηση με τα σύντομα βίντεό του

Ωστόσο υπάρχουν εντεινόμενες ανησυχίες στις ΗΠΑ πως θα μπορούσε να μοιράζεται προσωπικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Η ByteDance, όπως και άλλες κινεζικές εταιρείες, θα αναγκαζόταν να παραδώσει τέτοια δεδομένα στο Πεκίνο, εάν της ζητηθεί να το κάνει, λένε οι ειδικοί. Ο νόμος περί Εθνικής Πληροφοριών της Κίνας του 2017 απαιτεί από οργανισμούς και πολίτες να «υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με το έργο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Στροφή 180 μοιρών από τον Τραμπ

Η σημερινή στάση του Τραμπ συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σχέση με εκείνη που είχε τηρήσει το 2020, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος. Τότε η κυβέρνησή του προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει το Tik Tok. Στη συνέχεια, ο Τραμπ διέταξε την ByteDance να προβεί στην πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων το TikTok εντός 90 ημερών. Μάλιστα η Microsoft υπέβαλε τότε μία προσφορά. Ωστόσο το deal δεν έκλεισει ποτέ και η ByteDance διατήρησε τον έλεγχο της πλατφόρμας.

Τώρα, οι νομοθέτες των ΗΠΑ εντείνουν και πάλι τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών γύρω από το TikTok, με ξεχωριστά νομοθετήματα που προτείνουν είτε εκποίηση του TikTok από την ByteDance είτε πλήρη απαγόρευση.

Ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια για το TikTok, έχει πει ότι θα υπέγραφε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εφαρμογής, εάν το Κογκρέσο το εγκρίνει.

Στη συνέντευξή του στο CNBC παραδέχθηκε πως «αν η Κίνα θέλει κάτι από το TikTok, εκείνο θα το δώσει, άρα αυτός είναι ένας κίνδυνος εθνικής ασφάλειας [που] αυξάνεται». Σημείωσε ωστόσο πως «δεν επιδιώκω να διπλασιάσω το Facebook. Και αν απαγορεύσουμε το TikTok, το Facebook θα είναι μεγάλος ωφελούμενος.., Νομίζω ότι το Facebook ήταν πολύ κακό για τη χώρα μας ειδικά για τις εκλογές», κατέληξε ο Τραμπ.