Επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προβλέπει ότι, τις επόμενες βδομάδας, ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία προς την ΕΕ, θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.

Τις τελευταίες βδομάδες έφυγαν από την Ουκρανία πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής ενώ, στη γνώμη 300 (2022) που εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2022, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση των Ουκρανών που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Υπογραμμίζει, όμως, ότι οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να επωμιστούν την πρόκληση του ιστορικά τεράστιου αριθμού αφίξεων από μόνες τους.

Επιπλέον, τονίζει, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται περαιτέρω προστασία, όντας ιδιαίτερα ευάλωτοι και σε κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, λαθρεμπορίας, κατάχρησης και εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου, καταλήγει, υπάρχει επείγουσα ανάγκη συντονισμού των κρατών εντός της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ένα κοινό πνεύμα αλληλεγγύης προγραμμάτων εκκένωσης για αυτά τα άτομα από τις χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζοντας το ψήφισμα 2409 (2021) σχετικά με την εθελοντική μετεγκατάσταση μεταναστών που χρειάζονται ανθρωπιστική προστασία και εθελοντική επανεγκατάσταση προσφύγων, η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε μια συντονισμένη ανθρωπιστική απάντηση και για την απομάκρυνση των ατόμων που διέφυγαν από την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία από τις γειτονικές χώρες με επανεγκατάσταση, χωρίς διακρίσεις σε καμία βάση, ιδίως εθνικότητας και εθνικής καταγωγής.