Ολοένα και περισσότερο συζητιέται το ενδεχόμενο ο 85χρονος Ποντίφικας να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του, Βενέδικτου ΙΣΤ’ και να παραιτηθεί από τη θέση του, μετά από φήμες που προκλήθηκαν στις αρχές Μαΐου, όταν εμφανίστηκε δημόσια χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά αναπηρικό καροτσάκι, μετά από επέμβαση που είχε κάνει στο γόνατο.

Οι φήμες αυτές μάλιστα κέρδισαν έδαφος μετά την ασυνήθιστη απόφασή του να διοργανώσει εκκλησιαστικό συμβούλιο στις 27 Αυγούστου για την διορισμό νέων καρδιναλίων, ορισμένοι από τους οποίους θα είναι επιλέξιμοι να εκλέξουν τον διάδοχο του ποντίφικα στο επόμενο κονκλάβιο.
Την επόμενη μέρα, ο Φραγκίσκος θα ταξιδέψει στη Λ’ Άκουιλα, την πόλη του Αμπρούτσο που καταστράφηκε από σεισμό το 2009, για το φεστιβάλ Perdonanza Celestiniana, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό που φιλοξενεί τον τάφο του Celestine V, ενός ερημίτη πάπα που παραιτήθηκε το 1294 μετά από μόλις πέντε μήνες. Ο Βενέδικτος επισκέφτηκε επίσης τον τάφο του το 2009, αφήνοντας πίσω του το πάλλιο που έκλεψε, κάτι που ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι ήταν μια συμβολική χειρονομία πριν από τη δική του παραίτηση, η οποία ήρθε το 2013.

«Είναι πολύ περίεργο να έχουμε συμβούλιο τον Αύγουστο, δεν υπάρχει λόγος να το καλέσει τρεις μήνες νωρίτερα και μετά να πάει στο L’Aquila, με το συμβούλιο σε εξέλιξη», είπε ο Robert Mickens, συντάκτης της αγγλόφωνης έκδοσης της La Croix, μιας καθολικής καθημερινής εφημερίδας με έδρα τη Ρώμη.

Μια εβδομάδα μετά το συμβούλιο, ο ποντίφικας θα συναντήσει τους καρδινάλιους για να τους ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις του στην κεντρική διοίκηση του Βατικανού, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων θητείας στους αρχηγούς των γραφείων του Βατικανού και την άδεια στις γυναίκες να κατέχουν τέτοιες θέσεις.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση: μπορεί να μην είναι ότι πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή πιθανότητα», πρόσθεσε ο Mickens όπως αναφέρει ο Guardian.

Στην αρχή της παπικής του θητείας ο Φραγκίσκος είπε ότι θα ήθελε να δει την παραίτηση ενός Πάπα να γίνεται κανονικά και το 2015 είπε ότι είχε την αίσθηση ότι η θητεία του ως ποντίφικας θα ήταν σύντομη, περιγράφοντας την απόφαση του Βενέδικτου να παραιτηθεί ως «θαρραλέα».

Ο Βενέδικτος, ο οποίος επέλεξε να ονομαστεί επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ αντί να επιστρέψει στο Τζόζεφ Ράτσινγκερ, ήταν 85 ετών τη στιγμή της παραίτησής του.

«Υπάρχει έντονος συμβολισμός εδώ και βλέπω [την εικασία] με λίγο κυνισμό», είπε ο Christopher White, ο ανταποκριτής του Βατικανού για το National Catholic Reporter. «Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό ο Φραγκίσκος να θέλει δύο συνταξιούχους πάπες στο παρασκήνιο. Αθελά του ή όχι, το να έχει έναν πάπα σε έναν απροσδιόριστο ρόλο ήταν πηγή περιστασιακών πονοκεφάλων για τον Φραγκίσκο».

Ο πρόσθεσε ότι ένα από τα πράγματα που ήθελε να κάνει ο Φραγκίσκος, εάν ο Βενέδικτος πεθάνει πριν από αυτόν, ήταν οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να παίζει ένας συνταξιούχος πάπας. Ο ποντίφικας θα ήθελε επίσης πιθανότατα να περάσει από τη σύνοδο για τη συνοδικότητα, μια διετή διαδικασία που τελειώνει με μια μεγάλη σύνοδο κορυφής στο Βατικανό τον Οκτώβριο του 2023.

«Αυτό που λέγεται, το σημαντικότερο πράγμα που μάθαμε για αυτόν τον Πάπα τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι συνεχίζει να μας εκπλήσσει και φαίνεται να χαίρεται πολύ με αυτό το στοιχείο της έκπληξης», είπε ο White.