Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι μηχανισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου για τους ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροψία – νεκροτομή των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιριγκου, Ίριδας και Μαλένας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, εξετάζεται σοβαρότατα η διενέργεια ελέγχου από τα πειθαρχικά όργανα των πρώτων ιατροδικαστών, καθώς η πρόσφατη έκθεση που κατατέθηκε στις αρχές, φέρει διαφορετικά συμπεράσματα σε σχέση με τις προηγούμενες.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες Καρακούκης και Καλογριάς μόλις χθες κατέθεσαν τα δικά τους συμπεράσματα για το θάνατο των δύο παιδιών. Αφού μελέτησαν το φωτογραφικό υλικό, τους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, τις νέες τοξικολογικές εξετάσεις και τις εκθέσεις θανάτου που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Τσιόλα και Χριστίνα Τσάκωνα, κατέληξαν στο ότι τα αίτια θανάτου δεν ήταν παθολογικά, αλλά πρόκειται για ασφυκτικό και στις δύο περιπτώσεις.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο 3772/2009 άρθρο 6 θα παραγγείλει τον έλεγχο από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη.

Σημειώνεται ότι ο Κ. Τσιάρας από τον περασμένο Απρίλιο είχε πει ότι είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών αναφέροντας: «του ζήτησα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο για το αν έγιναν όλα σωστά, δεν μπορεί κανείς να ζητά πειθαρχική διαδικασία, όταν δεν έχει απόδειξη για κάτι που δεν έχει γίνει σωστά».
Πάτρα: Τι περιγράφει το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας

Στα χέρια του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται πλέον το πόρισμα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, προκειμένου οι αστυνομικοί να καταλήξουν στο ποιος βρίσκεται πίσω από τον εξωγενή παράγοντα που οδήγησε σε θάνατο από ασφυξία τα δύο κορίτσια.

Σύμφωνα με το MEGA που έφερε στη δημοσιότητα μέρος του πορίσματος, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο κορίτσια δολοφονήθηκαν, ενώ σημειώνεται πως υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση στην πράξη αυτή.

Σχετικά με τη Μαλένα, το πόρισμα αναφέρει ότι οι εκδορές που είχε η μύτη της φανερώνουν πως κάποιος της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με το χέρι, με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό της θάνατο.

Όσο για την Ίριδα, οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κακώσεις στο στόμα της ενώ ήταν ακόμα ζωντανή, ενώ περιγράφει πως το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της έφερε μεγάλη ποσότητα αίματος.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.

Παράλληλα, δεδομένου του αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου.

Τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά, παθολογοανατομικά, φωτογραφικά ευρήματα:

Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας – Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.
Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεως Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος.
Από το σύνολο των εξετάσεων και αναλύσεων αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου.
Αποκλείστηκε η δηλητηρίαση.
Αποκλείστηκε ο θάνατος από οποιοδήποτε άλλο παθολογικό αίτιο.
Ο θάνατος των δύο παιδιών έχει επέλθει από βίαιο στερητικό μηχανισμό της αναπνοής τους.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εξώδικο στο εργαστήριο ΑΠΘ

Υπενθυμίζεται ότι εξώδικο στο εργαστήριο του ΑΠΘ έστειλε η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητώντας να μάθει «αν τέτοια εξέταση έγινε, πότε έγινε, αν παραγγέλθηκε πριν πραγματοποιηθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα της και γιατί το σχετικό έγγραφο δεν περιελήφθη στη δικογραφία για να έχουμε γνώση και εμείς», σύμφωνα με τον συνήγορό της, Όθωνα Παπαδόπουλο.

Όπως είπε μιλώντας στον ANT1 «φαίνεται πως υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στο τοξικολογικό εργαστήριο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, σε ότι αφορά τα ούρα της Τζωρτζίνας», ενώ τόνισε πως έχει σημασία το πόρισμα για το πότε χορηγήθηκε η κεταμίνη στο παιδί.
www.news247.gr