Ο Ρόμπι Ρόμπερτσον (Robbie Robertson), ο frontman του κλασικού ροκ συγκροτήματος The Band, πέθανε σε ηλικία 80 ετών στο Λος Άντζελες σήμερα Τετάρτη.

Ο επί 34 χρόνια μάνατζέρ του Jared Levine εξέδωσε δήλωση στο Variety αποκαλύπτοντας ότι ο θάνατος του Ρόμπερτσον ήρθε στο τέλος μιας μακράς ασθένειας


Στα 14, ο Robertson άρχισε να εργάζεται σε μια περιοδεύουσα πίστα καρναβαλιού καθώς και σε ένα τοπικό freak show. Αυτές οι δουλειές ενέπνευσαν το τραγούδι των The Band “Life is a Carnival”. Έγινε μέλος του πρώτου του συγκροτήματος, Little Caesar and the Consuls, το 1956 μαζί με τον πιανίστα/τραγουδιστή Bruce Morshead και τον κιθαρίστα Gene MacLellan. Την επόμενη δεκαετία περίπου, ο Robertson έπαιξε σε μια σειρά από συγκροτήματα όπως οι Robbie and the Rhythm Chords, The Suedes και Ronnie Hawkins and the Hawks. οι τελευταίοι από τους οποίους θα συνέχιζε να γίνεται γνωστός απλώς ως The Hawks, η μπάντα υποστήριξης του Bob Dylan (και, αργότερα, η ιδρυτική σύνθεση των The Band).
Αφού ο Dylan αποσύρθηκε στο βόρειο τμήμα της Νέας Υόρκης το 1966, ο Robertson και η τότε κοπέλα του μετακόμισαν στο Woodstock σε ένα μεγάλο ροζ σπίτι που ονόμασαν “Big Pink”. Ήταν εδώ όπου οι The Hawks ηχογράφησαν τη διάσημη συλλογή Basement Tapes, και το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ των The Band το 1968 Music from Big Pink.

Το συγκρότημα άρχισε να εμφανίζει τακτικά την άνοιξη του 1969, συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων στο θρυλικό Φεστιβάλ Woodstock του 1969 και στο Φεστιβάλ Νήσου Γουάιτ του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Dylan. Τα επόμενα χρόνια, θα εμφανίζονταν στο The Ed Sullivan Show, θα κοσμούσαν το εξώφυλλο του περιοδικού Time, θα εμφανίζονταν στο Summer Jam στο Watkins Glen. Συνεργάστηκαν επίσης σε μια ταινία συναυλίας που ονομάζεται The Last Waltz με τον Martin Scorsese, καταγράφοντας μια από τις τελευταίες παραστάσεις των The Band. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1978 και δημιούργησε προηγούμενο για μελλοντικές «ροκ ντοκιμαντέρ» όπως το Stop Making Sense των Talking Heads και το Rattle and Hum των U2.
Μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έγραψε για τους The Band είναι τα The Night They Drove Old Dixie Down, Up On Ripple Creek και The Weight.

Όταν ο ισόβιος φίλος του Ρόμπερτσον, ο Μπομπ Ντίλαν, έκανε αμφιλεγόμενη στροφή στη δεκαετία του 1960, ήταν η μπάντα που τον υποστήριξε στη σκηνή.
Ο Ρόμπερτσον είχε επίσης μια μακρά επαγγελματική σχέση με τον Μάρτιν Σκορτσέζε, αρχικά με τους The Band και στη συνέχεια ως σόλο συνθέτης σε μια σειρά από κλασικές ταινίες του σκηνοθέτη.
Δείτε βίντεο από το Last Waltz

https://www.youtube.com/watch?v=Z2eTW8qZBtk