Ο Αμερικανός τραγουδιστής Σίξτο Ροντρίγκεζ, που είχε ξεχαστεί προτού το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Searching For Sugar Man» τον ξαναφέρει στην επικαιρότητα, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 81 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του.

Ο τραγουδιστής, που είχε κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970, τα οποία δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση, έγινε χωρίς να το ξέρει είδωλο στη Νότια Αφρική.

Ένα αντίτυπο από τους δίσκους του βρέθηκε εκεί κατά τύχη και η ελευθεριακών τόνων μουσική του έγινε ο ύμνος της λευκής προοδευτικής νεολαίας που είχε εξοργιστεί με το απαρτχάιντ.

Η επιτυχία του είναι τόσο μεγάλη στη διάρκεια των ετών, ώστε οι πιο τρελοί θρύλοι περιέβαλαν το πρόσωπό του, κυρίως η αυτοπυρπόλησή του επί σκηνής.
Μέχρι που δύο θαυμαστές του, επιδιώκοντας να διασαφηνίσουν το… μυστήριο του θανάτου του, ανακαλύπτουν κατάπληκτοι πως είναι ζωντανός, και τον πείθουν να έρθει στη Νότια Αφρική, όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα το 1998 για έξι συναυλίες, τα εισιτήρια για τις οποίες έγιναν ανάρπαστα.
Η μυθιστορηματική ζωή του παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ «Searching For Sugar Man» που γύρισε ο Σουηδός Μάλικ Μπέντζελουλ και πήρε βραβείο Όσκαρ το 2013.

Η επιτυχία της ταινίας είχε προσφέρει όψιμη διασημότητα στον Σίξτο Ροντρίγκεζ ο οποίος, μετά την αποτυχία των άλμπουμ του, είχε εγκαταλείψει τη μουσική για να επιστρέψει στα εργοτάξια των κατασκευών.

Searching for Sugar Man Δείτε το τρέιλερ

https://www.youtube.com/watch?v=UC0AbW7niHk

Χάρη στο ντοκιμαντέρ γνώρισαν μεγάλη απήχηση ορισμένα τραγούδια του, όπως τα «Sugar Man» και «I Wonder».

Στην ταινία μοιάζει αποστασιοποιημένος, μάλλον σαν να διασκεδάζει με αυτήν την αναγνώριση. Όμως η επισφαλής οικονομική του κατάσταση ήταν επίσης ολοφάνερη: δεν έβγαλε ποτέ ούτε σεντ από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα που πούλησαν τα άλμπουμ του στη Νότια Αφρική.

Μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, είχε δώσει πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ