Διαδηλωτές και εργαζόμενοι που ζητούσαν υψηλότερους μισθούς διέκοψαν την τελετή φωτισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου κάτω από τον ιστορικό θόλο του πολυκαταστήματος Galeries Lafayette του Παρισιού την Τετάρτη.

«Δεν είμαστε χαρούμενοι! Δεν είμαστε χαρούμενοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, κραδαίνοντας σημαίες συνδικάτων και κόρνες καθώς ο διευθυντής του καταστήματος Αλεξάντρ Λιό προσπαθούσε να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους.

Οι Γκαλερί Λαφαγιέτ είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για ψώνια, ειδικά για τους Αμερικανούς και τους Κινέζους επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στην ετήσια τελετή φωταγώγησης του καταστήματος της Boulevard Haussmann (Λεωφόρος Οσμάν) έχουν στο παρελθόν παρευρεθεί διασημότητες, όπως η ηθοποιός Τζέσικα Τσαστέιν.

Ο Μαρκ Κορεάς, πωλητής στο τμήμα γυναικείων υποδημάτων, είπε ότι οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τους μισθούς: «Είναι απαράδεκτο το 2022 να κερδίζεις 1.200 ευρώ το μήνα», είπε ο Κορέας.

«Λυπούμαστε που συνέβη αυτό», είπε εκπρόσωπος των Galeries Lafayette, λέγοντας ότι τα διαμαρτυρόμενα συνδικάτα δεν αντικατοπτρίζουν την «ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου της εταιρείας».

Οι λιανοπωλητές στην Ευρώπη βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη άσκηση εξισορρόπησης με τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές , επιδιώκοντας να δημιουργήσουν αρκετή εορταστική λάμψη για να ανοίξουν τα πορτοφόλια των πελατών που έχουν περιοριστεί σε μετρητά, ενώ αναγνωρίζουν επίσης τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.
Πηγή: Reuters