Οι «Φρύγες», σε σχήμα φρυγικού σκούφου και στα χρώματα της Γαλλίας, δηλαδή λευκό-κόκκινο-μπλε, είναι τα σύμβολα που επιλέχθηκαν για έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024.

Η επιλογή τους ανακοινώθηκε σήμερα (14/11) από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων (COJOP) . Όπως υποδηλώνει το όνομά τους οι Φρύγες εμπνέονται από το ομώνυμο καπέλο, σύμβολο της Επανάστασης του 1789 και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η απόφαση για την επιλογή αυτής της μασκότ ήταν περίεργη, χρειάστηκε δε να ξεπεράσει «την εξέταση» και να επικυρωθεί επικυρώθηκε από ένα δείγμα παιδιών μεταξύ 6 και 14 ετών, τα οποία το αναγνώρισαν ως ένα από τα σύμβολα της Δημοκρατίας.

Η ελάχιστη τιμή πώλησης της μασκότ στα καταστήματα είναι 15 ευρώ, ενώ το μπρελόκ πωλείται από 10 ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν δύο εκδοχές, μία για τους Ολυμπιακούς κι άλλη μία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στην Ολυμπιακή εκδοχή του ο λούτρινος σκούφος είναι πιο κοντός, πιο… εύσωμος και μικρότερος από τον άλλο, που φέρει μια λεπίδα στο δεξί πόδι και είναι ψηλότερος και πιο αδύνατος.

Ταυτόχρονα, αμφότερες οι δημιουργίες έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες: ο Ολυμπιακός σκούφος είναι «εγκεφαλικός», «μεγάλος σαγηνευτής» και «σεμνός» με τους «πονηρούς τρόπους» του, ενώ ο Παραολυμπιακός παρουσιάζεται ως «πραγματικό κορίτσι των πάρτι», «αυθόρμητο» και «λίγο θερμοκέφαλο».