Δεν συνιστούν απειλή για τις ΗΠΑ οι Ταλιμπάν, όπως επεσήμανε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα (30/08) μετά την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ξεκαθάρισε τι απέγινε ο εξοπλισμός που εγκαταλείφθηκε στην ασιατική χώρα.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν προκλήσεις από τους Ταλιμπάν, αλλά μόνο από το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι, τη Δευτέρα (30/08) υποδηλώνοντας έτσι πως η οργάνωση που ανακατέλαβε πρόσφατα την εξουσία στο Αφγανιστάν δεν συνιστά απειλή για την Ουάσινγκτον.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης ανέφερε: «Δεν θα υπάρξουν προκλήσεις από τους Ταλιμπάν, θα υπάρχουν προκλήσεις από το Ισλαμικό Κράτος».

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει πολλούς υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους από τις φυλακές.

«Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Καμπούλ για την προστασία των πολιτών μας»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με οποιεσδήποτε νέες Αρχές στο Αφγανιστάν για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη χώρα.

Ειδικότερα, ο Στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι είπε: «Θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν , θα συνεργαστούμε με τις νέες αφγανικές Αρχές, όποιες και αν είναι αυτές, για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας προστατεύονται και ότι μπορούν να φύγουν από τη χώρα».

Ο ίδιος, εν συνεχεία, συμπλήρωσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει πλήρως αυτούς τους μοχλούς πίεσης».

Μάλιστα, σύμφωνα με έναν ανώτερο Αμερικανό αξιωματικό, οι ΗΠΑ έχουν «ένα ευρύ φάσμα επιρροής» στις νέες Αρχές στην Καμπούλ.

«Θα εμπλακούμε σε πολύ επιθετικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν»

Πάντως, ο Στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι ανακοίνωσε πως «η διπλωματική υποστήριξη για τους Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν, θα συνεχιστεί».

Αναλυτικά, ο ίδιος τόνισε: «Η στρατιωτική φάση της επιχείρησης τελείωσε, η διπλωματική συνέχεια αρχίζει τώρα. Νομίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά. […] Νομίζω ότι θα διεξάγουμε πολύ επιθετικές διαπραγματεύσεις για να πάρουμε και τους Αφγανούς εταίρους μας».

Τι έγινε ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Αμερικανών που εγκαταλείφθηκε στο Αφγανιστάν

Σημαντικό κεφάλαιο είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Αμερικανών που εγκαταλείφθηκε στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά, όπως είπε ο Στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι, απενεργοποιήθηκε.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης του Πενταγώνου: «Προτιμήσαμε τα συστήματα αεροπορικής άμυνας να λειτουργούν μέχρι την τελευταία στιγμή, πρόκειται για πολύπλοκα συστήματα που είναι χρονοβόρα και τεχνικά δύσκολο να αποσυναρμολογηθούν, οπότε τα απενεργοποιήσαμε ώστε να μην ξαναχρησιμοποιηθούν, το θεωρήσαμε πιο σημαντικό να απομακρύνουμε τον στρατό μας παρά τα συστήματά μας».

Ο ίδιος είπε, ακόμα, ότι 26 στρατιωτικά οχήματα και 73 αεροσκάφη ήταν σκόπιμα απενεργοποιημένα και τα τελευταία «δεν πρόκειται να πετάξουν ξανά», όπως επεσήμανε.