Ο διευθυντής του ρωσικού ινστιτούτου επιδημιολογίας Γκαμαλέγια ανέφερε πως αναμενόταν μια πανδημία αλλά όχι από κορονοϊό.

Η διεθνής κοινότητα ετοιμαζόταν για πανδημία μιας πολύ θανατηφόρας γρίπης των πτηνών και όχι του ιού COVID-19, η οποία θα ήταν ακόμη πιο ύπουλη όσον αφορά την περίοδο επώασης, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ ανέφερε ο διευθυντής του ρωσικού ινστιτούτου επιδημιολογίας Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V,.

«Ολόκληρος ο κόσμος και η χώρα μας προετοιμάζονταν επίσης, στην πραγματικότητα, για μια πανδημία γρίπης τύπου Α, η γρίπη των πτηνών που κυκλοφόρησε αρχικά μεταξύ των πουλιών, όχι του COVID-19. Είναι στην πραγματικότητα θανατηφόρα. Πολλά στελέχη για τα πουλιά είναι 90-100% θανατηφόρα.

Εάν , ως εκ τούτου, ένα τέτοιο στέλεχος αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο – και μπορεί να συμβεί εύκολα – με την ίδια αποτελεσματικότητα που μεταδίδεται από πουλί σε πουλί, και μέσω μετάδοσης μέσω του αέρα όπως το COVID-19 θα είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες με μεγάλη θνησιμότητα.

Αλλά στο τέλος, η πανδημία δεν προκλήθηκε από τη γρίπη των πτηνών, αλλά από τον COVID-19» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Πρόσθεσε ότι ο κορονοϊός ήταν λιγότερο θανατηφόρος, αλλά πιο δύσκολος από τη γρίπη των πτηνών, καθώς τα πρώτα του συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως αλλά σε λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα το μολυσμένο άτομο να διαδώσει την ασθένεια μεταξύ άλλων ανθρώπων και να αυξήσει την κυκλοφορία του χωρίς να το γνωρίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, από τη Δευτέρα, περισσότερα από 131.334 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, με πάνω από 2,8 εκατομμύρια θανάτους.